Bindende forhåndsuttalelse

Spørsmål om fradragsrett for kostnader ved ekstraordinær skade på prosentlignet fritidsbolig (skade på grunnmur) (skatteloven § 7-13)

  • Publisert:

Bindende forhåndsuttalelse fra Skattedirektoratet, avgitt august 2003 (BFU 59/03)

Innsenders fremstilling av faktum og jus

På bakgrunn av de opplysninger som er gitt i anmodningen, legges det til grunn at skattyter er eier av fritidseiendom på Fjellet i Kommunen. På eiendommen ble det i 1974 oppført en en-etasjes hytte på ca. 55 kvm. Hytta ligger 1050 m over havet og skattyter sier at frostmengden på stedet er svært stor og teledybden tilsvarende. Hytta er bygget på ringmur som er støpt direkte på grunnen som består av morene, leire og silt, iblandet noe stor stein. Vegetasjonen (lyng og vier) er så vidt fjernet under selve muren. I blindkjelleren ligger lyng og vier urørt. Graving for oppføring av nytt tilbygg viser dybde til fjell på inntil 3,5 m.

Grunnmuren er skadet pga. telehiv og setninger i massene. Den er delvis løftet opp og delvis sunket ned. Gulvet er som følge av dette veldig skjevt med høydeforskjeller inntil 15 cm og taket ”buler”. Murt pipe i stuen er skjev og gulvet ”henger seg på” pipa. Ved taket er det sprekker i pussen på 3 cm og deler av pussen faller ned. Skattyter mener hytta er fundamentert på en grovt uansvarlig måte, i strid med Plan- og bygningsloven, byggeforskriften og byggdetaljblader. Skjevhetene i gulv, tak og vegger er langt ut over det som kan tolereres etter NS 3420. Skjevhetene er uakseptable og må utbedres.

Skattyter mener at ringmuren skulle ha vært ført ned til frostfri dybde eller til fjell. At dette ikke er gjort mener han er en grov feil ved konstruksjonen av hytta. Han sier feilen har ført til telehiv av ringmurene. Murene hever seg ulikt og synker ulikt når telen smelter. Han mener årsaken til skadene som hytta er påført ikke er setninger som følge av svikt i bæreevnen i grunnen, men telehiv pga. feil konstruksjon.

Byggmesteren som har vurdert skadene, anbefaler at hytta jekkes opp på grunnmurene, inkl. utvendig søyle, for å rette opp skjevhetene. Det må legges nytt gulv. Dører og vinduer må justeres/rettes opp. Utvendig panel må rives og monteres på nytt om mulig, eventuelt skiftes. Utvendig må det monteres markisolasjon langs grunnmur for å hindre tele i grunnen. Det er ikke kjørbar adkomst til hytta, materialer må derfor bæres ca. 150 meter, eller det må monteres løypestreng. Kostnadene til utbedring er vurdert til ca. kr 200 000 (+ mva).

Skattyter mener kostnaden til utbedring av skadene er fradragsberettiget som kostnad ved ekstraordinær skade i henhold til skatteloven § 7-13. Han har fremlagt en verdi- og lånetakst for hytta avgitt 17. oktober 1998 av tømmermesteren. Tømmermesteren har i tillegg avgitt bekreftelse, datert 4. juli 2003, på at:

”... fundament på hytte, i Kommunen, er satt direkte på terreng uten graving til frostfri dybde, eller at denne er markisolert, dette medfører at grunnmur er meget utsatt for frostskader/telehiv. Ved at fundament ikke er frostsikret medfører dette også skjevheter i bygningen over fundament”.

Rådgivende ingeniør sier i brev av 16. juli 2003:

”Vi viser til dagens telefonsamtale og kan bekrefte at fundamentering på ringmur grunnere enn frostfri dybde og i telefarlige masser må anses som konstruksjonsfeil. Alternativt kan fundamentene isoleres for å hindre frostnedtrenging.

Det vises for øvrig til ref./1/og byggedetaljer ... . Dette prinsippet var også håndhevet lenge før 1970-tallet.”

Skattyter ber om en bindende forhåndsuttalelse på at kostnader til utbedring av skadene er fradragsberettiget etter skatteloven § 7-13.

Skattedirektoratets vurderinger

Skattedirektoratet skal i det følgende ta stilling til om kostnadene ved utbedring av skade på skattyters hytte er å anse som ”kostnad som skyldes ekstraordinær skade” slik at kostnaden er fradragsberettiget ved inntektsligningen.

Skattyters fordel ved bruk av egen fritidseiendom fastsettes ved såkalt prosentligning i henhold til skatteloven § 7-10. Prosentinntekten trer i stedet for de fleste faktiske inntektsposter og det er innkalkulert et standardfradrag for ellers fradragsberettigede kostnader i prosentsatsen som danner grunnlag for prosentinntekten.

Prosentinntektsreglene bygger på en forutsetning om at vedlikeholdskostnader mv. over år jevner seg ut og omtrent tilsvarer standardfradraget som er innkalkulert i prosentsatsen som danner grunnlag for prosentligning. For enkelte ekstraordinære kostnader slår ikke denne forutsetningen til. Loven åpner derfor i en viss utstrekning for å kreve fradrag for ”kostnad som skyldes ekstraordinær skade” jf. skatteloven § 7-13:

”Det gis fradrag for kostnad som skyldes ekstraordinær skade på prosentlignet bolig- eller fritidseiendom, herunder soppskade, storm- eller vannskade. Fradrag gis bare for den delen av kostnaden som overstiger 10.000 kroner.”

Som ekstraordinær skade regnes i praksis også skade som skyldes klart påviselige materialfeil og konstruksjonsfeil ved oppføringen av bygget, jf. Lignings-ABC 2002 side 197. For at det skal foreligge konstruksjonsfeil må bygget være oppført i strid med vanlig byggeskikk på det aktuelle tidspunkt (jf. Lignings-ABC 2002 side 197 med henvisning til underrettsdom i Utv. 1988 side 575).

I den saken vi her skal ta stilling til gjelder det en hytte oppført i 1974 på 1050 meters høyde over havet. Hytta er påført skjevheter som eieren mener skyldes feilkonstruksjon fordi hytta er oppført på ringmur direkte på bakken. Han mener derfor at utbedringskostnadene er fradragsberettigede.

Skattyter har fremlagt dokumentasjon fra tømmermesteren som bekrefter hyttas konstruksjon og risiko for skadefølger. Rådgivende ingeniør sier at ”fundamentering på ringmur grunnere enn frostfri dybde og i telefarlige masser må anses som konstruksjonsfeil... . Dette prinsipp var også håndhevet lenge før 1970-tallet”.

Tekniske vegledninger for oppføring av bygg generelt kan nok stille strengere krav til fundamentering enn hva som er fulgt ved oppføring av denne hytta. Samtidig er det klart at et betydelig antall hytter er oppført på samme eller tilsvarende fundament som denne, og fra Statens bygningstekniske etat er det opplyst at det i byggteknisk regelverk (lov og forskrift) verken i dag eller på tidspunktet for oppføring av hytta, er/var stillet klare krav til fundamentering av fritidsboliger.

Hyttekonstruksjonen slik den er beskrevet, avviker ikke fra vanlig byggeskikk på oppføringstidspunktet og noen konstruksjonsfeil er derfor ikke påvist. Skadene som er oppstått antas for øvrig ikke ekstraordinære eller upåregnelige for hytter med tilsvarende fundamentering.

Skattedirektoratet er kommet til at vilkårene i skattelovens § 7-13 ikke er oppfylt. Det foreligger ikke fradragsrett for kostnader ved utbedring av skadene på hytta.

Konklusjon

Skattyters kostnader til utbedring av skader på hytte i Kommunen er ikke fradragsberettiget etter skatteloven § 7-13.