Selskap med deltakerfastsetting (SDF)
Selskap med deltakerfastsetting (SDF) er en selskapsform med to eller flere eiere, som kalles deltakere. Deltakerne deler ansvar og risiko.
Selskapet (SDF) betaler ikke skatt selv, det er kun deltakerne som skal skattlegges for sin andel av selskapets inntekter og formue.
Gjelder det meg?
Dette gjelder for selskap med deltakerfastsetting og for deltakere.
Dette er selskap med deltakerfastsetting (SDF):
I et ansvarlig selskap (ANS) har hver av deltakerne et ubegrenset personlig ansvar for selskapets samlede forpliktelser. At ansvaret er ubegrenset betyr at deltakerne er solidarisk ansvarlig for selskapets forpliktelser. I praksis innebærer det at dersom en kreditor ikke får dekket sitt krav av selskapet, kan kreditor kreve pengene fra hvem som helst av deltakerne i selskapet. Det betyr at deltakerne i selskapet er solidarisk ansvarlige for selskapets forpliktelser.
I et ansvarlig selskap med delt ansvar (DA) er den enkelte deltakers personlige ansvar begrenset til den enkeltes eierandel av selskapet. Det betyr at dersom en person har 50 % eierandel, vil ansvaret være begrenset til 50 % av selskapets forpliktelser. Dette til forskjell fra ANS hvor deltakerne er solidarisk ansvarlig.
Et kommandittselskap har minst én deltaker med ubegrenset ansvar for selskapets forpliktelser, og minst én deltaker med begrenset ansvar for forpliktelser. Parten med ubegrenset ansvar kan være et aksjeselskap.
Et partrederi driver rederivirksomhet og deltakerne har ubegrenset ansvar for selskapets forpliktelser.
Et utenlandsk selskap som tilsvarer et norsk selskap med deltakerfastsetting (SDF) som driver virksomhet som er skattepliktig i Norge.
Dette skal selskapet gjøre
Selskapsmelding med næringsspesifikasjon
- Selskapsmeldingen skal ha opplysninger om:
- deltakernes andeler i selskapet
- fordeling av inntekt og formue på deltakerne
- utbytte (utdeling) til deltakerne
- kjøp eller bytte av andel
- Næringsspesifikasjon
Selskapsmelding skal leveres via regnskapsprogram.
Merverdiavgift
Hvis selskapet er registrert i Merverdiavgiftsregisteret skal det også levere mva-melding.
Spesielt for selskap som
Et indre selskap er et selskap, men det opptrer ikke som et selskap utad. Slike selskaper kan opprettes i form av ANS, DA eller kommandittselskap. Siden indre selskap ikke opptrer utad, skal det ikke registreres i Enhetsregisteret og har ikke eget organisasjonsnummer.
Skal levere selskapsmelding og deltakermeldinger
Indre selskap har plikt til å levere selskapsmelding og deltakermeldinger. Selskapene må derfor registreres hos Skatteetaten, og får tildelt et internt identifikasjonsnummer (ID-nummer). Dette nummeret kan også benyttes ved elektronisk melding i Altinn.
Slik får du ID-nummer
For å registrere selskapet og tildele ID-nummer trenger Skatteetaten følgende informasjon:
- Selskapets navn
- Stiftelsesdato
- Bransje
- Virksomhetens formål
- Virksomhetens postadresse
- Kontorkommune
- Hovedmann – navn og person/organisasjonsnummer
- Forretningsfører – navn og person/organisasjonsnummer
- Revisor – navn og person/organisasjonsnummer
- Daglig leder – navn og personnummer
Opplysningene kan sendes til Skatteetaten via Altinn, eller direkte på e-post.
Også endringer av Altinn-roller for indre selskap må meldes inn til Skatteetaten. Disse rollene vil ikke bli oppdatert på grunnlag av selskapsmelding.
Et selskap kan endre selskapsform på grunn av arv eller overdragelse. Dette kan påvirke skattemessige forhold.
Eksempel
Du arver en forretning som var drevet som et enkeltpersonforetak, sammen med dine søsken. Dersom dere da driver videre sammen oppstår et SDF.
Omdannelse kan på visse vilkår gjøres skattefritt fra SDF til aksjeselskap med skattemessig kontinuitet.
Omdanning kan være en krevende prosess. Regelverket på området er detaljert og det er flere vilkår som må være oppfylt. Det bør vurderes å bruke profesjonell rådgiver. Dersom reglene ikke følges, kan det potensielt få store skattemessige konsekvenser
Dette skal deltakerne gjøre
Deltakere kan for eksempel være en person eller et selskap.
Sørge for skattekort og forskuddsskatt
Husk at deltakerne må sjekke skattekortet.
Husk at du som deltaker må sørge for å betale forskuddsskatt. Dette betales av arbeidsgodtgjørelse, næringsinntekt og annen skattepliktig utbetaling.
Levere skattemelding
Som deltaker i selskapet skal du levere den vanlige skattemeldingen innen fastsatt frist. Inntekt og formue føres inn under tema “Formue og inntekt i selskap med deltakerfastsetting”.
Deltakerne skal blant annet fylle ut:
- andel av formue i selskapet
- andel av selskapets overskudd eller underskudd
- arbeidsgodtgjørelse (personinntekt)
- utdeling
- gevinst og tap ved realisasjon (salg) av eierandel
Dersom selskapet har levert selskapsmeldingen før du leverer din skattemelding vil opplysningene om din andel av inntekt og formue komme opp som forslag.
Kontroll av egen kontaktinformasjon som deltaker
Varsel og meldinger til deg som er deltaker i SDF sendes til de som er registrerte som deltakere. Sjekk at kontaktopplysningene i Altinn stemmer.
Spesielt for deltaker som
Dersom du mottar utdelinger fra selskapet, er dette som hovedregel skattepliktig inntekt. Med utdeling menes i utgangspunktet alt du vederlagsfritt får overført fra selskapet, både kontanter og gjenstander.
Du får fradrag i utdelingen for skatt på din andel av selskapets overskudd. I tillegg gis det et såkalt skjermingsfradrag.
Det er bare personlige deltakere som skattlegges for utdelinger. Selskaper som er deltakere skattlegges etter fritaksmetoden.
Innskudd regnes ikke som utdeling
Dersom du i forbindelse med stiftelsen av et selskap eller senere har foretatt innskudd i selskapet i form av kontanter eller gjenstander, vil tilbakebetaling av dette ikke regnes som utdeling som skal skattlegges. Dette vil være tilbakebetaling av tidligere innbetalt kapital som ikke er skattepliktig.
- informasjon om jordbruksfradrag
- informasjon om reindriftsfradrag
Er du deltaker i utenlandsk selskap med deltakerfastsetting skal du levere skattemelding for næringsdrivende. Norske deltakere i utenlandske selskaper med deltakerfastsetting har plikt til å gå sammen om å levere selskapsmelding på vegne av selskapene.
Mer om utenlandske selskaper med deltakerfastsetting (USDF).
Er du deltaker i et selskap som omfattes NOKUS-reglene skal du levere skattemelding for næringsdrivende. Norske skatteytere som alene eller sammen med andre skattlegges etter reglene for eiere av norsk-kontrollerte selskap hjemmehørende i lavskatteland (NOKUS), har i felleskap plikt til å levere selskapsmelding.
Frister
Selskapet
- Selskapsmelding med næringsspesifikasjon:
- frist for levering er 31. mai.
Deltaker
- Skattemelding:
- deltaker i selskap regnes som næringsdrivende og har frist 31. mai.
- Som næringsdrivende kan du søke om utsettelse til å levere. Dette må gjøres innen 31. mai. Dersom selskapet har fått utsatt frist vil dette også gjelde for deltakerne uten at de trenger å søke om det separat.
- Søker du utsettelse som næringsdrivende er ny frist 30. juni. Det er ikke mulig å få utsettelse utover dette.
Selskapet
- Hvis selskapsmelding med næringsspesifikasjon ikke leveres innen fristen risikerer selskapet tvangsmulkt.
Deltaker:
- Hvis du ikke leverer skattemelding innen fristen risikerer du tvangsmulkt.
Det er viktig at deltagerne leverer informasjon som samsvarer med det som selskapet har levert.
Det er ikke nok at selskapet leverer informasjon om for eksempel utdeling og arbeidsgodtgjørelse i sin selskapsoppgave.
Deltakerne risikerer tilleggsskatt dersom selskapet eller deltagene ikke har levert korrekt informasjon.
Noen grupper næringsdrivende har fått automatisk utsatt frist i år. Dette gjelder kun for skattemeldingen for inntektsåret 2023, som du leverer i 2024.