Forskuddsskatt

Driver du selvstendig næringsvirksomhet (enkeltpersonforetak),er deltaker i ansvarlig selskap, eller har andre inntekter eller formue som du ikke blir trukket skatt for, skal du betale forskuddsskatt.

Forskuddsskatt betyr at du betaler skatt som en vanlig regning, enten i stedet for eller i tillegg til at det trekkes skatt fra lønn eller pensjon. Personer som betaler forskuddsskatt får vanligvis regning fire ganger i året.

Du skal betale forskuddsskatt dersom du:

  • driver selvstendig næringsvirksomhet (for eksempel enkeltpersonforetak)
  • er deltaker i ansvarlig selskap
  • er privatperson som har høy formue eller inntekter som det ikke trekkes skatt direkte fra.  For eksempel høye utleieinntekter eller gevinst på aksjer du har solgt. 

Slik betaler du forskuddsskatt:

Du kan betale til skatteoppkreveren (kommunekasserer, kemner) i den kommunen du skatter til.

I løpet av et år får du fire regninger. De skal betales 15. mars, 15. mai, 15. september og 15. november. Hvis du ikke har regningen tilgjengelig, kan du selv finne kontonummer til din skatteoppkrever og du kan lage et kid-nummer her.

Skatteetaten bruker informasjon om inntekten og formuen din fra siste skatteoppgjør for å regne ut om du skal betale forskuddsskatt. Hvis økonomien din har endret seg, kan du endre opplysningene selv. Da kan vi rette opp eller eventuelt fjerne forskuddskatten din.

Du kan selv foreslå å justere forskuddskatten din. Du kan for eksempel trekker en høyere prosent skatt fra lønnen din og få lavere regninger med forskudsskatt. Eller omvendt. Du kan ikke sette den nye forskudsskatten lavere enn det du allerede har betalt i forskudsskatt i år. Justering mellom forskudsskatt og prosenttrekk kan ikke gjøre at du betaler mindre skatt til sammen.

Du må logge inn for å gjøre endringer mellom forskuddsskatt og prosenttrekk.  Nederst på siden (når du er logget inn) finner du feltet for justering av forskudsskatt, som vist under her.

Justering av forskuddsskatt.png