13. Innhold av salgsdokument

  • Publisert:

Ved omsetning til næringsdrivende skal registrerte næringsdrivende utstede salgsdokument som tilfredsstiller vilkårene i forskrift 14. oktober 1969 om innhold av salgsdokument (forskrift nr. 2). Ved omsetning til forbrukere er det per i dag ingen tilsvarende krav om salgsdokumentasjon. Etter forslag til ny bokføringslov (NOU 2002:20) vil imidlertid kravene til innhold av salgsdokumentasjon gjelde uavhengig av hvem det selges til. Det er sannsynlig at ny bokføringslov med forskrifter vil tre i kraft 1. januar 2005.

Billetter med buss, tog, bane, trikk eller ferge

Med hjemmel i forskrift nr. 2 § 2 femte ledd (tidligere fjerde ledd) har Skattedirektoratet, jf. fellesskriv av 12. januar 2004, samtykket i at kjøpers navn og adresse inntil videre kan unnlates å angis på billetter som benyttes i rutegående kollektivtransport med buss, tog, bane, trikk eller ferge, herunder hurtigbåter. Det samme gjelder billetter som utstedes ved transport av kjøretøy på ferge eller annet fartøy på innenlands veisamband. (Det vises i denne anledning til forslaget til ny bokføringslov (NOU 2002:20) som forutsetter at angivelse av kjøper kan unnlates på kjøpsdokumentasjonen ved kontantkjøp under kr 1 000, jf. utkast til ny bokføringsforskrift § 4-5 annet ledd første punktum.) For at slike billetter skal kunne benyttes som legitimasjon for fradragsberettiget inngående merverdiavgift, er det stilt særskilte vilkår, jf. nedenfor.

For en overgangsperiode, inntil ny bokføringslov trer i kraft, aksepteres det videre at rutegående kollektivtransport med buss, tog, bane, trikk eller ferge, herunder hurtigbåter, kan utstede et forenklet salgsdokument til næringsdrivende der virksomhetens navn eller organisasjonsnummer etterfulgt av bokstavene MVA angis, samt utstedelsesdato, leveransens art, vederlaget og merverdiavgiftsbeløpets størrelse. Avgiftsbeløpets størrelse kan i stedet angis ved å anføre hva avgiften utgjør i prosent av den total pris inklusiv merverdiavgift. Det samme gjelder billetter som utstedes ved transport av kjøretøy på ferge eller annet fartøy på innenlands veisamband. Det er stilt særskilte vilkår for legitimering av fradragsberettiget avgift, jf. nedenfor.

I tillegg aksepteres det at rutegående kollektivtransport, frem til ny bokføringslov trer i kraft, kan unnlate å angi merverdiavgiftsbeløpet, eventuelt hva avgiften utgjør i prosent, på enkeltbilletter i lokaltrafikk. Slike enkeltbilletter må følgelig i det minste inneholde opplysninger om virksomhetens navn eller organisasjonsnummer etterfulgt av bokstavene MVA, samt vederlag og utstedelsesdato. Leveransens (ytelsens) art antas å være selvforklarende. Det er stilt særskilte vilkår for legitimering av fradragsberettiget avgift, jf. rett nedenfor.

For at de forenklede salgsdokumentene (billettene mv.) skal kunne brukes som legitimasjon for fradragsberettiget inngående merverdiavgift, er det stilt vilkår om at kjøperen selv på billetten (eventuelt på et vedlegg til denne) angir formålet med den enkelte reise, samt daterer og signerer dokumentet. (Det vises i denne forbindelse til utkast til ny bokføringsforskrift § 4-5 annet ledd annet punktum i NOU 2002:20, hvor det er foreslått en tilsvarende regel der kjøper ikke er angitt på salgsdokument ved kontantkjøp under kr 1 000.)

Dersom andre typer billetter enn enkeltbilletter i lokaltrafikk (langdistanse) ikke spesifiserer leveransens art og merverdiavgiften, eventuelt prosent, vil billettene ikke være tilfredsstillende salgsdokument, jf. ovenfor, og de vil heller ikke kunne benyttes som legitimasjon for fradragsberettiget inngående merverdiavgift. Ved salg til næringsdrivende må derfor transportselskapet utstede tilleggsdokumentasjon, der også reisestrekning og merverdiavgiftsbeløpet er angitt.

Øvrig persontransport - særlig om flybilletter

For andre typer persontransport, f.eks. drosje og fly, er det ikke gitt dispensasjoner fra kravene i forskrift nr. 2 utover det som følger nedenfor vedrørende utlegg fra ansatte.

En flybillett vil kunne anses som et tilfredsstillende salgsdokument i den grad vilkårene i forskrift nr. 2 er oppfylt. På flybilletter som er basert på internasjonal standard, kan imidlertid ikke den reisendes adresse eller flyselskapets organisasjonsnummer etterfulgt av bokstavene MVA angis.

Dette innebærer at ved salg over skranker eller annet betjent utsalgssted hvor kun flybilletten utleveres den reisende, vil denne ikke kunne benyttes som legitimasjon for fradragsberettiget inngående merverdiavgift. I slike tilfeller må flyselskapet ved omsetning til næringsdrivende sørge for at det blir utstedt en faktura eller annet dokument som angir de manglende opplysninger. Billetten sammen med dette dokumentet vil da tilfredsstille vilkårene i forskrift nr. 2, og vil kunne benyttes som legitimasjon for fradragsberettiget inngående merverdiavgift.

Ved salg over telefon eller Internett, vil kunden motta faktura fra kredittkortselskapet, samt billett og bekreftelse på bestilling fra flyselskapet. Dersom bekreftelsen inneholder de opplysninger som mangler på flybilletten, vil denne sammen med billetten tilfredsstille vilkårene i forskrift nr. 2, og vil kunne benyttes som legitimasjon for fradragsberettiget inngående merverdiavgift.

I den grad flyselskapet er kjent med at den reisende er næringsdrivende, må også flyselskapet dokumentere sin omsetning i samsvar med forskrift nr. 2.

Utlegg fra ansatte

I tilfeller hvor reiser bestilles og betales av den ansatte, som så får refundert utgiften i forbindelse med reiseregning eller tilsvarende dokumentasjon, vil ikke billett, faktura eller annen dokumentasjon lyde på arbeidsgiverens navn. Inntil videre aksepteres det at dokumentasjon fra reiseselskapet som ikke lyder på arbeidsgiverens navn, kan brukes som legitimasjon for fradragsberettiget inngående merverdiavgift, forutsatt at den ansatte i tillegg utarbeider og signerer en datert oppstilling som gir en oversikt over reisen og formålet med denne. (Det vises i den forbindelse til utkast til ny bokføringsforskrift § 4-5 tredje ledd i NOU 2002:20.)