9.3 Tidfesting

9.3.1 Generelt

Vanlig praksis til og med inntektsåret 1989 var at bonus først er blitt skattlagt i uttaksåret. Denne praksis kan fortsette inntil videre for bonus som er godskrevet før 1990.

9.3.2 Renter

Renteberegningen skjer per 31. desember.

Fram til inntektsåret 1990 har også renter på bonusfondet først blitt skattlagt i uttaksåret, og kommet med som virksomhetsinntekt. Denne praksisen kan fortsette for renter som er godskrevet fram til og med inntektsåret 1989. Godskrevne renter på bonusfond etter 1989 skal ved skattleggingen følge realisasjonsprinsippet og tas med som inntekt direkte i skattemeldingen. Selskap med deltakerfastsetting skal ta med godskrevne renter i selskapsmeldingen.

Så lenge skattyter har godskrevne renter og bonus fra før 1. januar 1990 stående i fondet, og som tidligere ikke er kommet til beskatning, skal alle uttak anses å gjelde ubeskattede beløp.

9.3.3 Dødsfall

Dødsbo og enearving trer inn i skatteposisjonen knyttet til bonusfondet, jf. sktl. § 9-7 første ledd første punktum. Det samme gjelder gjenlevende ektefelle/samboer som overtar boet i uskifte, jf. sktl. § 9-7 første ledd annet punktum. Arving som overtar virksomheten på skifte, skal også overta skatteposisjonen knyttet til innestående på bonusfond, jf. sktl. § 9-7 annet ledd annet punktum.

9.3.4 Overdragelse ved gave/gavesalg

Overdras virksomheten ved gave/gavesalg, og innestående på fondet overtas av mottaker, kan denne videreføre skatteposisjonen, jf. sktl. § 9-7 tredje ledd.