12.2 Personer bosatt i utlandet

12.2.1 Generelt

Utenlandske arbeidstakere som har begrenset skatteplikt etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav d og annet ledd, har som utgangspunkt rett til fradrag for kostnader knyttet til inntekt som er skattepliktig til Norge.

12.2.2 Personer som er omfattet av kildeskatteordningen for lønnsinntekt etter sktl. kap. 19

I stedet for å bli skattlagt etter ordinære regler og kreve fradrag for faktiske kostnader, kan skattytere som er begrenset skattepliktig til Norge etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav d til f eller annet ledd, velge å benytte ordningen med kildeskatt på lønnsinntekt. Skattyter har da ikke rett til noen fradrag. Skattlegging etter kildeskatteordningen kan foretas til og med det første året hvor skattyter anses bosatt i Norge. Nærmere om kildeskatteordningen, se emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere».

12.2.3 Fradrag når skattyter velger skattlegging etter ordinære regler

Velger skattyter å ikke bli skattlagt etter kildeskatteordningen, gjelder fradragsretten for følgende kostnader knyttet til den lønnsinntekten som skattlegges i Norge

Disse skattyterne har ikke rett til særfradrag for enslige forsørgere etter sktl. § 6-80.

Skattytere som av hensyn til arbeidet må bo utenfor et hjem i en annen stat, kan kreve fradrag for merkostnader ved å oppholde seg utenfor hjemmet i utlandet, se emnet «Merkostnader – pendler med hjem i utlandet». Skattyter kan da ikke samtidig kreve fradrag for merkostnader ved å pendle mellom boliger i Norge, jf. FSFIN § 6-13-10 tredje ledd.

Om skillet mellom yrkesopphold og pendleropphold, og mellom yrkesreise og besøksreise, se emnet «Reise – avgrensning mellom arbeidsreiser, besøksreiser og yrkesreiser».

Nærmere om vilkårene for fradrag og størrelsen av fradrag ved yrkesreise/yrkesopphold, se emnene om merkostnader.

12.2.4 Utenlandske sokkelarbeidere

Utenlandske sokkelarbeidere (bosatt innenfor eller utenfor EØS) som utelukkende er skattepliktige etter petroleumsskatteloven, har rett til standardfradrag etter sktl. § 6-70, jf. petroleumsskatteloven § 2 første ledd annet punktum. Disse kan velge mellom standardfradraget og å bruke nettometoden på utgiftsgodtgjørelser/naturalytelser til dekning av kost og besøksreiser dersom vilkårene for øvrig er oppfylt. Denne valgadgangen gjelder uavhengig av arbeidsoppholdets lengde.

12.2.5 Utenlandske sjøfolk

Sjøfolk som bare er begrenset skattepliktig til Norge etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav h, skal ha standardfradrag, jf. sktl. § 6-70 første ledd. De kan ikke velge å kreve fradrag for faktiske kostnader.

12.2.6 Nærmere om standardfradrag etter sktl. § 6-70

Standardfradraget for utenlandske sjøfolk og utenlandske sokkelarbeidere er 10 % regnet av den arbeidsinntekt som inngår i grunnlaget for minstefradraget, se emnet «Minstefradrag». Fradraget kan ikke settes høyere enn kr 40 000.

I tillegg til standardfradraget kan det gis følgende inntektsfradrag når vilkårene for øvrig er oppfylt, jf. sktl. § 6-70 tredje ledd:

  • minstefradrag
  • særskilt fradrag for sjøfolk
  • fradragsberettiget tilskudd til norsk offentlig eller privat pensjonsordning i arbeidsforhold samt utenlandsk pensjonsordning etter sktl. § 6-72 (EØS)
  • fradragsberettiget fagforeningskontingent

Andre fradrag, f.eks. faktiske kostnader av den art som inngår i minstefradraget, fradrag for arbeidsreise eller merkostnader ved opphold utenfor hjemmet, kan ikke kreves i tillegg til standardfradraget.