2.1 Generelt

Ved realisasjon er utgangsverdien det vederlag som mottas, enten dette er penger eller annen type verdier, f.eks. et formuesobjekt.

Er et formuesobjekt eller en tjeneste overdratt ved fritt salg, ekspropriasjon mv., er utgangsverdien ved overdragelsen blant annet

  • kontantbeløp som er betalt eller skal betales til selgeren eller andre som selgeren har bestemt
  • kjøperens overtakelse av selgerens gjeld til andre

At en del av kjøpesummen skal betales til andre, kan f.eks. være aktuelt i forbindelse med generasjonsskifte, hvor den som overtar et formuesobjekt eller en virksomhet skal betale en del av kjøpesummen til en medarving.

Eksempel
Mor og far eier en utleieleilighet som de ønsker å overdra til en av sine to sønner. Leiligheten er verdt kr 5 mill., og har en skattemessig inngangsverdi på kr 2,5 mill. Foreldrene ønsker å gi guttene kr 1 mill. hver i forskudd på arv. Sønnen som kjøper leiligheten skal derfor betale kr 3 mill. til sine foreldre og kr 1 mill. til sin bror.
Ved skattleggingen av transaksjonen blir mor og far tilordnet en skattepliktig gevinst på kr 1,5 mill. (Inngangsverdi på kr 2,5 mill og salgssum (utgangsverdi) på kr 4 mill). Sønnen som kjøper leiligheten får en inngangsverdi på leiligheten på kr 4 mill.

Om tilfeller hvor slikt vederlag skal betales ved et fremtidig salg, se pkt. 2.15.

Utgangsverdi reduseres med omkostninger knyttet til realisasjonen, f.eks. kostnader til megler, takst, premie til eierskifteforsikring mm.

Erstatning/prisavslag som selger må betale til kjøper i forbindelse med overdragelse, reduserer salgssummen.

Det har ingen betydning om selgeren i sin tid ervervet salgsgjenstanden ved kjøp, arv, gave eller på annen måte.

Eksempel:
Selger arver en boligeiendom som arvelater kunne solgt skattefritt. Reglene om diskontinuitet i sktl. § 9-7 femte ledd gjelder, og selgers inngangsverdi settes til kr 1 000 000 som er eiendommens markedsverdi på ervervstidspunktet. Det skjer ingen prisutvikling i markedet, og etter 3 måneder selges eiendommen videre for samme beløp. I forbindelse med salget har selger hatt kostnader til megler, takst mm. på i alt kr 100 000. Selgers utgangsverdi blir da kr 900 000 (1 000 000 – 100 000), og realisasjonen medfører et fradragsberettiget tap.

Om tilfeller hvor slike omkostninger er pådratt, men hvor realisasjonen ikke gjennomføres, se emnet «Tap», pkt. 3.2.2.