4.10 Maksimalt kreditfradrag – formuesskatt

4.10.1 Generelt

Fradraget for utenlandsk formuesskatt er begrenset til den beregnede norske skatten som etter en forholdsmessig fordeling faller på formuen som er skattlagt i utlandet (utenlandsformuen), se sktl. § 16-21 annet ledd første punktum. Beregning av maksimalt kreditfradrag skjer under ett for all formue i utlandet (den generelt begrensede kreditmetode). Det kan ikke gis fradrag med større beløp enn det som er betalt i formuesskatt i utlandet jf. sktl. § 16-21 annet ledd annet punktum.

Som utenlandsformue regnes bare formuesobjekter i utlandet som er skattlagt i utlandet og som er tatt med ved skattleggingen av formue i Norge, se sktl. § 16-21 tredje ledd. Det skal anvendes samme verdi som er brukt ved skattleggingen i Norge. Resten av den skattepliktige formuen, herunder formuesobjekter i utlandet som ikke er skattlagt der, tilordnes den norske formuen.

Ved beregning av det maksimale kreditfradrag må det foretas en forholdsmessig fordeling av den gjeld som er fradragsberettiget i Norge, mellom utenlandsformuen og den norske formuen.

Deretter skal det skje en skatteberegning på hele den skattepliktige formuen. Denne skatten skal fordeles forholdsmessig mellom utenlandsformuen og den norske formuen. Det er det skattebeløp som tilordnes utenlandsformuen, som utgjør det beregnede maksimale kreditfradraget.

Den totale norske formuesskatten som skal fordeles, omfatter skatt på formue både til kommune og stat.