1 Sammenslåingsprinsippet

For transaksjoner foretatt i fremmed valuta er utgangspunktet at valutadelen vurderes sammen med den underliggende transaksjon (sammenslåingsprinsippet), se Rt. 1929 s. 369. Dette gjelder også hvor valutaelementet er dominerende ved transaksjonen.

Eier skattyteren f.eks. fysiske gjenstander, mengdegjeldsbrev eller aksjer, og valutakursen endrer seg fra tidspunktet for erverv av objektet til det realiseres, inngår valutagevinst/-tap i perioden mellom ervervstidspunktet og det tidspunkt formuesobjektet leveres ved salg, i gevinst- eller tapsberegningen for formuesobjektet. Det foretas ikke noen utskillelse av valutagevinst/-tap til egen skattemessig behandling. Dette gjelder også hvor gevinsten på formuesobjektet ikke er skattepliktig, for eksempel aksjer som faller inn under fritaksmetoden. Tilsvarende gjelder for andre forpliktelser enn pengegjeld, f.eks. plikt til å yte en tjeneste.

Sammenslåingsprinsippet gjelder både i og utenfor virksomhet, men utenfor virksomhet er det unntak for muntlige fordringer og pengegjeld, se sktl. § 9-9 og pkt. 3.2.

Sammenslåingsprinsippet innebærer som hovedregel også at gevinst og tap tidfestes samtidig med gevinst og tap på den underliggende transaksjonen. Innenfor virksomhet gjelder det imidlertid særskilte tidfestingsregler for valutaelementet på fordringer og gjeld i utenlandsk valuta. Foretak som har plikt til å utarbeide årsregnskap skal følge regnskapsprinsippet for urealisert valutatap/-gevinst på kortsiktige fordringer/gjeld som inngår i regnskapet, se pkt. 4.2. Alle foretak som har bokføringsplikt, kan velge å kreve fradrag for urealisert valutatap på langsiktige fordringer/gjeld som inngår i regnskapet, se pkt. 4.3.