6.1 Generelt

Inntekter som er oppebåret og kostnader som er pådratt som følge av/i tilknytning til den aktuelle virksomheten, skal inngå i beregningen av virksomhetsinntekten. Det må være en så nær sammenheng mellom den virksomheten som er utøvet og den fordel som er oppnådd at det er naturlig å se fordelen som "vunnet" ved virksomheten, se Rt. 1958/583 (Utv. 1958/616 (Hagerup). Virksomheten må ha gitt foranledning til ervervet av fordelen, og det må være påregnelig at den virksomhet som utøves må kunne lede til erverv av den aktuelle fordelen.

Også varer og andre gjenstander som mottas vederlagsfritt kan være virksomhetsinntekt når virksomheten går ut på å videreselge disse i f.eks. gjenbruksforretninger, se SKD 10. januar 2020.

Når en inntekt/kostnad ikke skal inngå i den aktuelle virksomheten, må det vurderes om skattyter driver en annen virksomhet som inntekten/fradraget eventuelt skal inngå i.

Reglene om skattefrie gaver i arbeidsforhold i FSFIN § 5-15 gjelder ikke virksomhetsutøvere. Om gaver og tilskudd i arbeidsforhold, se emnet «Gaver og tilskudd i arbeidsforhold mv.».

Om grensen mellom skattefrie prisbelønninger og økonomisk aktivitet, se emnet «Prisbelønninger».

Enkelte inntekter/kostnader som ikke er virksomhetsinntekt/-kostnad, kan likevel være ført i regnskapet. Virksomhetsinntekten må korrigeres for slike inntekter/kostnader. Dette kan f.eks. være

  • utleieinntekt av fast eiendom hvor utleien ikke inngår i en virksomhet eller er virksomhet i seg selv
  • inntekt av aksjer utenom virksomhet
  • kostnader vedrørende privatbil utover fradrag for eventuell bruk i virksomheten
  • kostnader vedrørende egen boligdel i avskrivbart bygg
  • pendlerkostnader

Tilsvarende kan enkelte inntekter/kostnader som ikke er ført i regnskapet være virksomhetsinntekt/-kostnad. Virksomhetsinntekten må korrigeres for slike inntekter/kostnader. Dette kan f.eks. være

  • tilbakeføring av privat bruk bil i enkeltpersonforetak eller i selskap med deltakerfastsetting
  • inntektsføring av negativ saldo for driftsmidler i virksomheten
  • inntekts-/fradragsføring fra gevinst- og tapskonto