2.2 Unntak

Reglene om begrensning av rentefradrag i konsern og mellom nærstående gjelder etter sktl. § 6-41 ellevte ledd ikke for finansforetak etter lov 10. april 2015 nr. 17 om finansforetak og finanskonsern (finansforetaksloven) § 1-3 første ledd. Dette omfatter foretak som driver virksomhet som

  • bank
  • kredittforetak
  • finansieringsforetak
  • forsikringsforetak
  • pensjonsforetak
  • holdingforetak i finanskonsern

Låneformidlingsforetak omfattes ikke av unntakene for finansforetak i finansforetaksloven § 1-3 første ledd.

Foretak som er gitt tillatelse til å drive virksomhet som betalingsforetak eller e-pengeforetak anses som finansforetak, se finansforetaksloven § 1-3 annet ledd. Disse omfattes ikke av unntaket for finansforetak og faller inn under rentebegrensningsregelen.

Eierforetak som ikke selv er finansforetak, men som har tillatelse til å være morselskap til et finansforetak, anses ikke som finansforetak og omfattes ikke av unntaket for finansforetak. Nærmere om hva som er eierforetak, se finansforetaksloven § 17-6 annet ledd bokstav c. Slike eierforetak faller inn under rentebegrensningsregelen, se Prop. 1 LS (2017-2018) pkt. 6.5.4. Holdingforetak i finanskonsern, jf. finansforetaksloven § 17-3, anses derimot som finansforetak og omfattes av unntaket. Nærmere om hva som er holdingforetak i finanskonsern, se finansforetaksloven § 17-3.

Reglene gjelder heller ikke for selskaper som er omfattet av petroleumsskatteloven § 3 d, se sktl. § 6-41 tolvte ledd.

Det enkelte selskap innenfor et konsern vurderes separat ved vurderingen av om noen av unntakene får anvendelse.