3.8 Pensjonister

En pensjonist som er bosatt i Norge etter folketrygdloven skal i utgangspunktet betale trygdeavgift av den pensjonen vedkommende mottar.

Dette gjelder ikke dersom vedkommende bare mottar offentlig pensjon fra et annet EØS - land. Mottar pensjonisten i tillegg til den offentlige pensjonen fra et annet EØS land også en norsk og/eller utenlandsk privat pensjon, skal det heller ikke betales trygdeavgift av disse pensjonene.

En pensjonist som er bosatt i Norge og som mottar offentlig pensjon både fra Norge og et annet EØS-land, skal betale norsk trygdeavgift av all mottatt pensjon. I slike tilfeller er det Norge som har betalingsansvaret for helsetjenester til pensjonisten, jf. Forordning 883/2004 art. 25. Plikten til å betale norsk trygdeavgift følger da av forordningens art. 30.

Plikten til å betale trygdeavgift av utenlandske private pensjoner følger av norsk intern rett og er ikke regulert i forordningen.

Mer informasjon om fastsetting og innkreving av trygdeavgift, herunder for pensjonister som flytter fra Norge til utlandet, se samhandlingsrutinen mellom skatteetaten og NAV som ligger på skatteetaten.no.