7.16 Inntekt fra enkeltpersonforetak

7.16.1 Generelt

Alminnelig inntekt fra enkeltpersonforetak fastsettes etter de alminnelige reglene i skatteloven, med de unntakene som fremgår av svalbsktl. § 3-2 annet og tredje ledd, jf. pkt. 7.3 og pkt. 7.8. Det skal ikke foretas beregning av personinntekt, jf. svalbsktl. § 3-2 annet ledd første punktum.

7.16.2 Fradrag for gjeldsrenter

Ved fastsetting av inntekt fra enkeltpersonforetak er retten til fradrag for gjeldsrenter begrenset etter svalbsktl. § 3-2 fjerde ledd bokstav a.

Det gis fradrag for renter av gjeld til finansinstitusjoner og gjeld som knytter seg til mengdegjeldsbrev. Om hva som er mengdegjeldsbrev, se emnet «Verdipapirer», pkt. 1. Fradrag gis i den utstrekning gjelden ikke overstiger verdien av eiendelene i virksomheten. Verdien av eiendelene fastsettes etter de reglene som gjelder ved fastsettingen av skjermingsfradraget i sktl. § 12-12 annet ledd, se emnet «Enkeltpersonforetak – beregnet personinntekt (foretaksmodellen)», pkt. 6. Sktl. § 12-12 annet ledd bokstav c om at det ved fastsettingen skal gjøres fradrag for gjeld som knytter seg til finansinstitusjoner og gjeld som knytter seg til mengdegjeldsbrev, får ikke anvendelse.

7.16.3 Beregning av skatten

Alminnelig inntekt fra enkeltpersonforetak inngår ikke ved fastsettingen av ordinær alminnelig inntekt. Skatt på inntekt fra enkeltpersonforetak fastsettes særskilt, jf. svalbsktl. § 3-2 fjerde ledd bokstav b. Skatten beregnes etter samme prosentsatser som gjelder for lønnsinntekt, jf. svalbsktl. § 3-1 og pkt. 9.2.1.

Skatt på særskilt godtgjørelse for arbeidsinnsats i selskap med deltakerfastsetting, jf. selskapsloven § 2-26, beregnes på samme måte, jf. svalbsktl. § 3-2 fjerde ledd bokstav b siste punktum.

7.16.4 Underskudd

Underskudd fra enkeltpersonforetak kan fremføres til fradrag i senere års inntekt fra enkeltpersonforetak på Svalbard, jf. svalbsktl. § 3-2 fjerde ledd bokstav c.

Når det ved opphør av enkeltpersonforetak er udekket underskudd, kan slikt underskudd kreves avregnet mot alminnelig inntekt ved bruk av en avregningsfaktor på 0,5, jf. svalbsktl. § 3-2 fjerde ledd bokstav c annet punktum.

7.16.5 Ektefeller

Bestemmelsen om skattlegging av ektefellers formue under ett i sktl. § 2-10 og bestemmelsen om felles bedrift i sktl. § 2-11 annet ledd, gjelder ikke for Svalbard, jf. svalbsktl. § 3-2 annet ledd. Ektefeller beskattes som to selvstendige skattytere. Virksomhet som drives for ektefellers felles regning og risiko beskattes etter reglene om selskap med deltakerfastsetting, nærmere om dette, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – allment om deltakerfastsetting», pkt. 1.4.