Viktig informasjon

Delar av dette innhaldet er ikkje tilgjengeleg på nynorsk enno.

Bindende forhåndsuttalelse

Beregning av personinntekt - finansinntekter og finansutgifter (skatteloven § 12-12)

  • Publisert:

Bindende forhåndsuttalelse fra Skattedirektoratet, avgitt juli 2003 (BFU 60/2003)

Innsenders fremstilling av faktum og jus

A AS planlegger å etablere et indre selskap i samarbeid med ulike aktører innen investering og forvaltning av verdipapirer og andre finansielle instrumenter, jf. selskapsloven § 1-2 første ledd litra c. Det indre selskap vil få navnet A Indre Selskap (heretter kalt AIS). A AS er tiltenkt rollen som hovedmann.

Virksomheten til AIS skal hovedsakelig omfatte investeringsvirksomhet i verdipapirer og ventureselskaper, herunder aksjer, andeler og andre finansielle instrumenter i selskaper eller fond vurdert som attraktive investeringsobjekter.

Hovedmannen skal ha 25 prosent av selskaps- og resultatandel i AIS. Stille deltakere vil være aktive porteføljeforvaltere med 25 prosent andel og investorer med 50 %. Skattyter skal være aktiv i foretaket.

Hovedmannen vil stille all sin kapital og virksomhet til disposisjon for AIS. All aktivitet skal således utøves i AIS. Hovedmannen i det indre selskap skal dermed ikke utøve annen aktivitet enn det å ha eierandel som hovedmann samt representere det indre selskapet i navnet. Styret i hovedmannen er for øvrig styre i AIS.

For den aktivitet aktive forvaltere utfører, skal de honoreres med en markedsmessig arbeidsgodtgjørelse.

Arbeidsoppgavene i AIS vil hovedsakelig være å ivareta de administrative funksjoner, bistå i tilretteleggelsen av kortsiktig og langsiktig investeringsvirksomhet, gjennomføre investeringsbeslutninger fattet av styret i AIS og utøve konkret investerings- og porteføljeforvaltning.

AIS vil oppfylle kravene til å være delingspliktig og skattyter skal dermed i utgangspunktet tilordnes personinntekt fra selskapet.

Spørsmålet er hvorvidt kapitalgevinster og kapitalkostnader som oppstår i den investeringsvirksomheten som utøves i AIS skal holdes utenfor ved fastsettelse av beregnet personinntekt, jf. postene 1.14 og 1.21 i skjema for beregning av personinntekt, RF-1224.

Utgangspunktet for beregning av personinntekt er alminnelig inntekt fra virksomheten, jf. skatteloven § 12-12. I alminnelig inntekt gjøres det tillegg og fradrag for hhv. faktiske kapitalkostnader og faktiske kapitalinntekter.

Under kapitalinntekter inngår bl.a. avkastning av aksjer, bankinnskudd, obligasjoner, gjeldsbrev, utestående fordringer og lignende.

I henhold til Finansdepartementets uttalelse inntatt i Utv. 99 side 229 tar bestemmelsen sikte på direkte, positive inntekter av slike kapitalposter, i hovedsak renter, utbytte og gevinster.

Virksomheten i AIS vil i hovedsak få sine inntekter fra avkastning på verdipapirer og andre finansielle instrumenter. Etter innsenders vurdering skal slik eventuell kapitalavkastning justeres ut ved beregning av personinntekt i AIS uavhengig av om det er virksomhetens hovedformål å skape slik avkastning.

Innsender viser til at dette også synes å følge av juridisk teori og viser til Ole Gjems-Onstad "Norsk bedriftsskatterett" 2001 side 889, hvor det blant annet heter:

"Personinntekten skal korrigeres for gevinst og tap på verdipapirer, jf sktl § 12-12 tredje ledd a, jf annet ledd a. Gevinster på aksjer, herunder aksjer i virksomhet, holdes utenfor. Man kan altså ikke ta med i personinntekten gevinster på aksjer eiet som ledd i næring, f eks fordi det omsettes aksjer i slikt omfang at det regnes som virksomhet i seg selv (jf Lignings-ABC 2000 s 715)."

Verdipapirer må etter innsenders oppfatning også omfatte alle omsettelige verdipapirer slik disse bl.a. er definert i Verdipapirhandelloven § 1-2.

Skattedirektoratets vurderinger

Skattedirektoratet skal i det følgende avgjøre om kapitalgevinster og kapitalkostnader som oppstår i den investeringsvirksomheten som utøves i AIS skal holdes utenfor ved fastsettelse den beregnede personinntekt som skal tilordnes skattyter.

Utgangspunktet for beregning av personinntekt er alminnelig inntekt fra virksomheten, jf. skatteloven § 12-12 første ledd.

Etter § 12-12 annet og tredje ledd skal det korrigeres for enkelte inntekts- og fradragsposter.

Etter annet ledd bokstav a skal følgende poster legges til:

"a. faktiske kapitalkostnader og -tap. Tap på kundefordringer skal likevel ikke legges til…."

Etter tredje ledd bokstav a og b skal følgende poster trekkes fra:

"a. faktiske kapitalinntekter som avkastning av aksjer, bankinnskudd, obligasjoner, gjeldsbrev, utestående fordringer og lignende. Inntekt av kundefordringer skal likevel ikke trekkes fra, b. gevinst ved realisasjon av driftsmidler og formuesobjekter som nevnt under a…"

Bortsett fra når det gjelder kundefordringer er det ingen holdepunkter i lovens ordlyd for at det skal gjelde begrensninger i form av at inntekter og gevinster av enkelte former for finanskapital ikke skal trekkes fra eller at enkelte former for fradrag eller tap på finanskapital ikke skal trekkes fra ved beregning av personinntekt.

Dette har også støtte i forarbeidene til tilsvarende bestemmelse i skatteloven av 1911 § 60. I Ot. prp. nr. 35 (1990-91) pkt. 21.5.4 heter det blant annet:

"De alminneligste former for aktiva som går inn under betegnelsen finanskapital, er i første rekke kontanter, bankinnskudd og fordringer, herunder obligasjoner, aksjer og opsjoner. Eventuell avkastning på finanskapital vil i de fleste tilfeller fremkomme eksplisitt. Inngår objektene som en del av næringskapitalen, skal avkastningen i tillegg fremgå av næringsregnskapet. Typiske former for avkastning vil her være renter, kursgevinster og aksjeutbytte. Departementet foreslår at finansaktiva holdes utenfor kapitalavkastningsgrunnlaget og at den registrerbare avkastningen på disse aktiva skilles ut av den inntekten som skal deles. Et unntak skal likevel gjelde for kundefordringer, som etter forslaget skal tilordnes grunnlaget for beregnet avkastning, i den utstrekning fordringene har sitt utspring i næringsvirksomheten."

Hvordan regelen er forstått i praksis er nærmere omtalt i Lignings-ABC 2002 s. 749, hvor det heter at:

"alle løpende inntekter knyttet til finanskapital trekkes fra og alle løpende kostnader knyttet til finanskapital/gjeld legges til. Dette gjelder uavhengig av om finanskapitalen er eiet som ledd i virksomheten eller ikke…"

Når det gjelder gevinster og tap heter det på samme sted:

"alle gevinster trekkes fra og alle tap legges til enten de knytter seg til finanskapital eller realkapital. Følgende gevinster skal likevel ikke trekkes fra eller tap legges til: 

  •  inntektsføring av salgssum på driftsmidler i saldogruppe a-d (men ikke e-i) og av egenutviklet forretningsverdi
  • inntektsføring av negativ saldo (gevinst) på driftsmidler i saldogruppene a, c og d (men ikke b og e-i fordi slike gevinster overføres til gevinst- og tapskonto),
  • avskrivning av tom positiv saldo (tap) på driftsmidler i saldogruppen a-d (men ikke e-i fordi slike tap overføres til gevinst- og tapskonto),
  • gevinst/tap på kundefordringer og
  • gevinst på realisasjon av hel buskap i jordbruk ved opphør av driftsgren i den utstrekning gevinsten ikke er tatt inn på gevinst- og tapskonto".

Skattedirektoratet finner at med unntak av kundefordringer skal alle inntekter og gevinster av finanskapital trekkes fra og tilsvarende skal alle utgifter og tap på finanskapital legges til. Dette gjelder også når det å drive kjøp og salg av finansaktiver er foretakets næring. Finanskapital vil blant annet omfatte alle omsettelige verdipapirer slik disse er definert i Verdipapirhandelloven § 1-2, som innsender spesielt nevner.

Konklusjon

Ved beregning av personinntekt for skattyter av inntekt i AIS trekkes inntekter og gevinster ved all finanskapital, med unntak for kundefordringer fra, jf. skatteloven § 12-12 tredje ledd. Fradrag og tap ved all finanskapital, med unntak for kundefordringer, legges til, jf. skatteloven § 12-12 annet ledd.