§ 7‑3 annet ledd

Det skal blant annet gis opplysninger om

  • innskuddskonti og lånekonti
  • innskudd i verdipapirfond og alternative investeringsfond
  • innskudd og andre interesser i innretninger som nevnt i første ledd bokstav l og m
  • finansielle instrumenter og andre finansielle produkter
  • forsikringer
  • individuelle pensjonsavtaler og avtaler om individuell sparing til pensjon
  • innskuddspensjonsordninger.

Opplysningene skal blant annet vise saldo eller verdi, avkastning, utbetalinger, erverv og realisasjon. Utbetalinger knyttet til individuelle pensjonsavtaler og innskuddspensjonsordninger følger reglene i § 7‑2 første ledd bokstav b. Tilsvarende gjelder for utbetalinger av uføreytelser knyttet til avtaler om individuell sparing til pensjon. Departementet kan gi forskrift om opplysningsplikt ved formidling av bestemte betalinger, og om at opplysningspliktige som nevnt i første ledd bokstav a, skal gi opplysninger om kontonummer som er aktuelle for overføring av eventuelle tilgodebeløp etter skatteavregning

Bestemmelsen regulerer hvilke produkter opplysningsplikten gjelder, og hva det skal gis opplysninger om. Nærmere regler om omfanget av opplysningsplikten er gitt i skatteforvaltningsforskriften § 7‑3 kapittel B.

ID-7-3.020

Opplysningspliktens omfang

Utfyllende bestemmelser om opplysningspliktens omfang er gitt i skatteforvaltningsforskriften § 7‑3‑3. Det er plikt til å gi opplysninger om

  • innskudd og utlån
  • boligsparing for ungdom
  • elektroniske penger
  • finansielle produkter egnet for investeringsformål
  • innskudd i verdipapirfond
  • gjelds- og egenkapitalsinteresser i alternative investeringsfond
  • innskudd og interesser i andre investeringsenheter
  • forsikringer
  • livrenter
  • innskudd i individuelle pensjonsavtaler
  • avtaler om individuell sparing til pensjon

Opplysningspliktens innhold

I skatteforvaltningsforskriften § 7‑3‑4er det regler om innholdet i opplysningsplikten. Første ledd regulerer hvilke opplysninger som skal gis om den som har konti, herunder hvilken type produkt opplysningene gjelder. Det følger av annet ledd at opplysningsplikten også gjelder for den skattleggingsperiode en konto er avsluttet og det skal fremgå at kontoen er avsluttet. Dersom en avsluttet konto er merket med amerikansk landkode, skal også saldo eller verdi umiddelbart før avslutning av kontoen bli oppgitt.

Beløpene skal oppgis i hele norske kroner. Ved omregning av beløp i fremmed valuta til norske kroner, skal Norges Banks kurser eller annen offentlig vekslingskurs bli benyttet. Beløp i utenlandsk valuta skal også bli oppgitt med valutakode og beløp i utenlandsk valuta.

Banker skal merke alle konti som er aktuelle i forbindelse med overføring av tilgodebeløp etter skatteavregning. Se § 7‑3‑4 fjerde ledd.

Har et lån flere låntakere, skal beløp bli oppgitt for den enkelte låntaker i samsvar med deres ansvarsforhold. Se § 7‑3‑4 femte ledd.

Elektroniske penger

Det følger av skatteforvaltningsforskriften § 7‑3‑4 syvende ledd at det ikke påkrevet å gi opplysninger om elektroniske penger når utstedelsen er underlagt forenklet kundekontroll etter hvitvaskingsforskriften § 4‑2 bokstav b.

Boligsparing for ungdom

Bankene rapporterer sparebeløpet til Skattedirektoratet, jf. skatteforvaltningsforskriften § 7- 3-4. Det følger av bestemmelsen at for boligsparing for ungdom (BSU) skal opplysningene inneholde eventuelt bundet akkumulert sparebeløp og bundne akkumulerte renter, uttak fra konto, utover uttak av årets innbetalte innskudd. Det må oppgis hvorvidt uttaket medfører brudd på vilkårene om boligsparing, samt en gjengivelse av innskyterens påstand om årsaken til uttaket. Overdragelse av konto til annen innskyter eller til annen spareinnretning siste år. Det oppgis hvorvidt overføringen medfører brudd på vilkårene om boligsparing, samt en gjengivelse av innskyterens påstand om årsaken til overføringen, og om kontoen er benyttet til frivillig sikkerhetsstillelse siste år.

Det rapporterte beløpet blir lagt direkte til grunn ved skatteberegningen. Skattedirektoratet sender liste til det enkelte skattekontor over de skattepliktige som har foretatt uttak fra BSU-konto i løpet av skattleggingsperioden. Det er opp til det enkelte skattekontor å ta stilling til hvorvidt uttaket kan godkjennes som boliguttak.

Spareinstitusjoner i annen EØS-stat rapporterer ikke automatisk til Skattedirektoratet. Skattepliktige som velger å opprette BSU-konto i annen EØS-stat, må selv legge frem dokumentasjon for at det kan bli gitt skattefradrag. Dokumentasjonsplikten blir oppfylt ved at skattepliktige årlig levere skjemaet RF-1231 sammen med skattemeldingen, samt årsoppgave fra spareinstitusjonen. Ved førstegangsetablering av boligsparekonto, eller ved overføring av en boligsparekonto fra en spareinstitusjon til en annen, skal avtale om opprettet BSU-konto legges ved skattemeldingen. Se forskrift til utfylling og gjennomføring mv. av skatteloven § 16‑10‑7.

Skadeforsikringer

For skadeforsikringer skal det etter skatteforvaltningsforskriften § 7‑3‑4 åttende ledd bli gitt opplysninger om

  • alle utbetalinger ved personskade som skal dekke ervervstap frem til oppgjørstidspunktet og for et tidfestet fremtidig tidsrom. Alle periodiske utbetalinger ved personskade, med unntak av dagpenger som utbetales i privat syke- og ulykkesforsikring med inntil 20 kroner pr. dag, jf. skatteloven § 5‑15 første ledd bokstav j nr. 4
  • renter på alle utbetalinger
  • retur av forsikringspremie (ristornering), som i året overstiger kr 25 000 pr. forsikringstaker
  • alle andre utbetalinger i året som overstiger kr 100 000 på en enkelt forsikring. Ved avgjørelsen av om en utbetaling overstiger kr 100 000 i året skal det legges til grunn den samlede utbetaling, eksklusiv eventuell rentegodtgjørelse, til samme mottaker vedrørende samme skadetilfelle. Ansvarlige selskaper og sameiere regnes som en mottaker.

Det skal ikke gis opplysninger om utbetaling fra garanti- og kredittforsikringsselskaper og reassuranseselskaper. Det samme gjelder utbetalinger på skipskaskoforsikringer (tingskade), P & I (Protection and Indemnity), energiforsikringer og utbetalinger til stat, kommune eller fylkeskommune.

Livsforsikringer

For livsforsikringer skal det etter skatteforvaltningsforskriften § 7‑3‑4 niende ledd gis opplysninger om

  • alle utbetalinger av livrenter (herunder overlevelsesrenter). Opplysningene om livrenter (herunder overlevelsesrenter) skal inneholde skattepliktig eller fradragsberettiget del av det oppgitte beløp angitt i hele kroner.
  • uførerenter
  • alle utbetalinger i henhold til livsforsikring (kapitalforsikring)
  • utbetaling av livsforsikring tegnet og betalt av arbeidsgiver til fordel for arbeidstaker, medeier, aksjonær eller disses nærmeste familie, jf. skatteloven § 10‑11 (2) femte punktum, skal angis særskilt.

Individuelle pensjonsordninger

For individuelle pensjonsordninger skal opplysningene etter skatteforvaltningsforskriften § 7‑3‑4 tiende ledd også inneholde opplysninger om

  • innbetalt premie eller innskudd til individuelle pensjonsavtaler samt årlig avtalt vederlag for administrasjon av pensjonsavtalen, retur av premie og innestående beløp på premiefond per 1. januar i året etter skattleggingsperioden. Utbetalinger skal innrapporteres etter denne forskrift § 7‑2.
  • innbetalt innskudd til avtaler om individuell sparing til pensjon, vederlag for eventuell forsikring knyttet til avtalen, vederlag for administrasjon av avtalen og utbetalinger fra slike avtaler.