Opplysningsplikt for tingrett og testamentsfullbyrder

Ved behandling av dødsbo kan offentlige myndigheter eller testamentsfullbyrdere få tilgang til informasjon som kan ha betydning for skattefastsettingen. Disse opplysningene skal gis til skattemyndighetene uten hensyn til mulig taushetsplikt. Hvilke opplysninger som skal gis, og hvem som skal gi dem, er nærmere regulert i skatteforvaltningsforskriften § 7‑8.

Etter skatteforvaltningsforskriften § 7‑8‑1skal at tingretten og testamentsfullbyrder gi melding til skattemyndighetene når de blir kjent med forhold som gir grunn til å tro at arvelater har fått fastsatt for lavt skattegrunnlag for formuesskatt eller inntektsskatt. Tingretten har også opplysningsplikt dersom fradrag for lønn i boformuen godkjennes i de saker det er tale om arveavgift.

Tingretten skal også gi opplysning til skattekontoret når et dødsbo overtas til privat skifte.

Opplysningsplikten er nærmere regulert i skatteforvaltningsforskriften § 7‑8‑1 tredje og fjerde ledd. Her fremgår det at opplysningene skal sendes «straks». I melding om at boet er overtatt til privat skifte skal meldingen inneholde opplysninger om arvelaterens dødsdato, hvem som er arvinger og ektefelle eller samboer. Det skal så vidt mulig opplyses om det foreligger testament og hvem som er boets fullmektig. I alle meldinger skal navn, adresse, fødselsdato og personnummer være oppgitt for de personer som meldingen angår.