Viktig informasjon

Delar av dette innhaldet er ikkje tilgjengeleg på nynorsk enno.

Dobbeltbeskatning

Hvis du har inntekt eller formue i to land kan du risikere at inntekten og/eller formuen din blir skattlagt i begge land. Her får du vite hvordan du kan unngå dobbeltbeskatning.

Unngå dobbeltbeskatning

For å unngå dobbeltbeskatning har Norge egne regler. Vi har også inngått en rekke skatteavtaler. Hvordan dobbeltbeskatning skal unngås er avhengig av skatteavtalen mellom Norge og det enkelte land.

Det finnes tre metoder

1. Kreditmetoden

Kreditmetoden går ut på at du får fradrag i norsk skatt for den skatten som er betalt i utlandet. Fradraget er begrenset til den norske skatten på samme inntekt.

Dette må du gjøre:

Inntekten/formuen fra et annet land skal være med i skattemeldingen din. Du må selv kreve kreditfradrag i skattemeldingen. 

Se hvordan du krever kreditfradrag i skattemeldingen din.

2. Alternativ fordeling

Ved den alternative fordelingsmetoden beregner vi først hva skatten ville ha blitt hvis all inntekt skulle vært skattlagt i Norge. Deretter reduseres den norske skatten forholdsmessig mellom inntekt som skattlegges i Norge og inntekt som ikke skattlegges i Norge. Skattenedsettelsen fører til at det ikke blir norsk skatt på den lønnsinntekt som beskattes i utlandet. Alternativ fordeling skal også benyttes når du krever å få satt ned skatten etter den såkalte ettårsregelen.

Dette må du gjøre:

Inntekten fra et annet land skal være med i skattemeldingen din. Du må selv kreve skattenedsettelse i skattemeldingen.

3. Fordelingsmetoden 

Fordelingsmetoden (unntaksmetoden) går ut på at lønnsinntekt opptjent i utlandet, blir unntatt fra beskatning i Norge. Det er kun skatteavtalen med Malaysia som anvender denne metoden på lønnsinntekt. 

Dette må du gjøre:

Inntekten fra Malaysia skal være med i skattemeldingen din. Du må selv kreve unntak fra beskatning etter fordelingsmetoden i skattemeldingen.

Les mer om

Er du skattlagt for samme inntekt eller formue i Norge og et annet land, kan du sende inn en søknad og be skattemyndighetene i de to landene bli enige om hvem som har rett til å skattlegge deg.