14-5.5 § 14-5 annet ledd – Innrapportering og betaling til skattekontoret

Det følger av annet ledd at utleggstrekk nedlagt av skattekontoret, overfor arbeidsgiver som har plikt til å ha skattetrekkskonto, skal sette det gjennomførte trekket på skattetrekkskonto sammen med forskuddstrekket og følge de reglene som gjelder for innrapportering og betaling av dette.

Før 01.11.2020 var det bare krav som skatteoppkrever innkrevde som skulle følge disse reglene. I lov av av 20.12 2019 er § 14-5 annet ledd endret. Endringen innebærer en utvidelse av virkeområdet for bestemmelsen slik at også merverdiavgift, særavgifter og andre krav som før 01.11.20 ble innkrevet av "skattekontoret", nå i utgangspunktet plikter å følge reglene for oppgjør mv. for forskuddstrekk. Det er i dag ikke systemstøtte hos skatteetaten for å følge disse reglene for alle kravstyper. I en overgangsperiode er det derfor nødvendig å gjøre unntak fra skattebetalingsloven § 14-5 annet ledd for enkelte krav. Ved lov av 23.06.20 nr. 105 ble § 14-5 fjerde ledd endret og departementet er gitt en forskriftshjemmel. Etter bestemmelsen kan departementet bestemme at skattebetalingsloven § 14-5 annet ledd ikke skal gjelde for visse typer krav. Finansdepartementet har i skattebetalingsforskriften § 14-5-11 bestemt at mva, særavgifter mv. ikke skal følge reglene for oppgjør mv. for forskuddstrekk. Oppgjør for disse kravene vil da følge de ordinære reglene i skattebetalingsloven § 10-50, jf. tvangsfullbyrelsesloven § 7-22.

Dersom skattekontoret beslutter utleggstrekk i godtgjørelse for arbeid eller oppdrag i selvstendig næringsvirksomhet, jf. § 14-4 annet ledd bokstav b, kan det være tilfeller der den trekkpliktige ikke har plikt til å ha skattetrekkskonto. I disse tilfellene er bestemmelsen i § 14-5 annet ledd første punktum ikke aktuell, og oppgjør skal skje etter skattebetalingsloven § 10-50, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 7-22, se kap. 10-50.2.

Der reglene i § 14-5 annet ledd gjelder, følger det av skattebetalingsforskriften § 14-5-3 at arbeidsgiver, sammen med oppgjør av trekkbeløpet, skal sende oppgave på fastsatt blankett (oppgjørsliste for utleggstrekk). Arbeidsgiver som av bokføringstekniske grunner ikke kan benytte blanketten, kan gi oppgave på annen måte med de samme opplysningene.

Til informasjon så vil Finansdepartementet fremme et lovforslag om endring av bl.a. §14-5 annet ledd for Stortinget høsten 2020. Dersom lovforslaget vedtas, innebærer dette at utleggstrekk som er omfattet av reglene i § 14-5 annet ledd skal innrapporteres etter reglene i a-opplysningsloven.