5-15.2 § 5-15 – Generelt om § 5-15

Den som er ilagt et bokføringspålegg etter skattebetalingsloven § 5-13a, pålegg om oppbevaring av regnskapsmateriale etter skattebetalingsloven § 5-13c eller er blitt pålagt å fremlegge opplysninger i forbindelse med arbeidsgiverkontroll etter skattebetalingsloven § 5-14, har rett til å klage over pålegget. Klagen kan begrunnes med at det ikke foreligger plikt eller adgang til å etterkomme pålegget.

Som det fremgår av §§ 5-13a og 5-13c er det skattekontoret som kan beslutte å gi bokføringspålegg og pålegg om oppbevaring av regnskapsmateriale. Skattedirektoratet vil da være klageorgan.

Klage skal i utgangspunktet fremsettes straks, når den påbudet gjelder er tilstede. Dersom vedkommende ikke er tilstede når pålegget gis er fristen tre dager. Fristen for å klage starter å løpe når pålegget blir gitt. Klagefristen for pålegg etter § 5-13a er imidlertid tre uker. Fristen for å klage over bokføringspålegg ble endret fra tre dager til tre uker i forbindelse med ikrafttredelsen av skatteforvaltningsloven 1. januar 2017. Bakgrunnen for endringen var at det skulle være en tilsvarende klagefrist for bokføringspålegg etter skattebetalingsloven som klagefristen for bokføringspålegg etter skatteforvaltningsloven § 11-4, se Prop. 38 L (2015–2016) Lov om skatteforvaltning på side 160–161.

Klagen skal sendes til den som ga pålegget. Dette organet skal først vurdere om pålegget kan omgjøres, før det eventuelt sender klagen til overordnet forvaltningsorgan til avgjørelse.