5-11.3 § 5-11 annet ledd – Føring av lønnsregnskap

Departementet kan i forskrift gi regler om føring av lønnsregnskap. Nærmere regler er gitt i skattebetalingsforskriften §§ 5-11-1 og 5-11-2.

Av forskriften § 5-11-1 fremgår det at arbeidsgivere som er bokføringspliktige, også er pliktige til å føre lønningsregnskap som tilfredsstiller kravene i bokføringsloven med forskrift.

Arbeidsgivere som ikke er bokføringspliktige, og som velger å ikke føre lønningsregnskap etter bokføringsloven, skal føre lønningslister mv. etter forskriften § 5-11-2.

Før innføringen av a-ordningen var det i § 5-11 annet ledd en bestemmelse om skjerpet oppgjør for arbeidsgiver som hadde vist vesentlig forsømmelse av sine plikter etter loven eller forskrift gitt i medhold av loven. De nærmere reglene om skjerpet oppgjør fremgikk av skattebetalingsforskriften § 5-11-5. Bestemmelsen ble opphevet fra 1. januar 2015, da flere av opplysningspliktene som fulgte av skattebetalingsloven nå skulle rapporteres i henhold til a-ordningen. Etter at a-opplysningsloven trådte i kraft ville det derfor kun være behov for å gi regler om "skjerpet betaling" for mislighold av forfallsreglene etter § 10-10 første ledd. Bestemmelsen er derfor videreført i skattebetalingsloven § 10-10 tredje ledd, jf. skattebetalingsforskriften § 10-10-6 for så vidt gjelder betalingsforpliktelsen. Nærmere om skjerpet betaling, se kap. 10-10.9.