18-1.3 Generelt om § 18-1

Bestemmelsen omfatter straff ved unnlatt gjennomføring av forskuddstrekk og skattetrekk. Ved ikrafttredelsen av skatteforvaltningsloven 1. januar 2017 ble skattetrekk tilføyd i bestemmelsen. Bakgrunnen for dette var at reglene om fastsetting av kildeskatt ble endret. Når det gjelder de nærmere regler om skattetrekk, vises det til omtalen under skattebetalingsloven § 5-4a, se kap. 5-4a.

Brudd på reglene om utleggstrekk etter skattebetalingsloven kap. 14 får de konsekvenser som er gitt for brudd på bestemmelsene om utleggstrekk i tvangsfullbyrdelsesloven § 7-22. Handlingen kan også rammes av straffeloven § 169 annet ledd. I første ledd i skattebetalingsloven § 18-1 er det nå presisert at trekkplikten også omfatter plikten til å holde midler atskilt på egen skattetrekkskonto (separeringsplikten), eller sikret på annen måte etter skattebetalingsloven § 5-12.

Ved overtredelse av straffebestemmelsen om unnlatt trekk i § 18-1 første ledd, kan arbeidsgivers manglende trekk etter omstendighetene rammes av underslagsbestemmelsene i straffeloven §§ 324 og 325. Dette omtales i pkt. 18-1.4.

Etter skattebetalingsloven av 1952 tilfalt bøter for overtredelse av skattebetalingsloven kommunekassen. Nå tilfaller beløpet staten, jf. straffeloven § 53 tredje ledd.