15-4.3 Betalingsutsettelse ved betalingsproblemer som følge av Covid-19 utbruddet

Forskrift om utsettelse av skatteinnbetalinger mv. for å avhjelpe konsekvensene av Covid-19-utbruddet § 6 åpner for en mer forenklet og fleksibel ordning for betalingsutsettelse for de fleste skatte og avgiftskrav. Både personlige skyldnere og næringsdrivende som har betalingsproblemer som følge av virusutbruddet kan innvilges en kortvarig betalingsutsettelse i perioden 12. juni til 31. desember 2020.

Av forskriften § 6 første ledd fremgår følgende: "når noen er midlertidig ute av stand til å innfri sine krav som følge av Covid-19-utbruddet og smitteverntiltakene, kan det gis utsettelse med betalingen."

Skattedirektoratet har i Retningslinje for betalingsutsettelse ved betalingsproblemer som følge av Covid-19-utbruddet gitt nærmere veiledning om ordningen og de nærmere vilkårene for betalingsutsettelse.

For personlige skyldnere oppstilles det som vilkår for å innvilges en betalingsutsettelse at det må ha vært en betydelig reduksjon i søkers inntekt sammenlignet med før 29. februar 2020.

For næringsdrivende må virusutbruddet har medført inntektsbortfall og/eller økte kostnader som gjør at virksomhetene har problemer med å innfri sine krav. Videre kreves det at virksomheten ikke har restanser med forfall før 29. februar 2020, at pliktige meldinger er levert, og at virksomheten ikke har noen utestående krav på forskuddstrekk eller skattetrekk.

Bestemmelsen er utformet som en kan-regel. Det betyr at søknader i særlige tilfeller kan avslås selv om vilkårene er oppfylt. Det skal imidlertid ikke foretas en tilsvarende støtendevurdering som etter skattebetalingsloven §§ 15-1 og 15-2. Terskelen for avslag på dette grunnlaget ligger svært høyt.

En eventuell betalingsutsettelse endrer ikke kravets forfall, og det skal på vanlig måte beregnes forsinkelsesrenter i utsettelsesperioden.

Det er ikke klageadgang på avgjørelser etter bestemmelsen, jf. forskriften § 6 fjerde ledd.