5-12.2 § 5-12 første ledd – Eiendomsretten til trukne beløp

Bestemmelsen slår fast at forskuddstrekk og skattetrekk etter § 5-4 tilhører skatte- og avgiftskreditorene. Dette medfører blant annet at øvrige kreditorer er avskåret fra å ta beslag i beløpene, både ved utlegg, motregning og konkurs.

I forbindelse med innføringen av den nye ordningen med kildeskatt for utenlandske arbeidstakere som er bosatt i utlandet, ble "skattetrekk" tilføyd bestemmelsen. Skattetrekk som foretas etter § 5-4 skal behandles på samme måte som forskuddstrekket. Endringen gjelder med virkning fra inntektsåret 2019. Se nærmere omtale av ordningen under kap. 5-4.

Av annet punktum følger plikten til å sette beløp som er trukket i forskuddstrekk og skattetrekk inn på særskilt bankkonto (skattetrekkskonto). I bestemmelsens annet og tredje ledd er det gitt alternativer til innsetting på skattetrekkskonto som nevnt. Disse bestemmelsene omtales nedenfor.

Det fremgår av § 14-5 annet ledd at ved utleggstrekk nedlagt av skattekontoret, skal arbeidsgivere med plikt til å ha skattetrekkskonto, følge de reglene som gjelder for oppgjør mv. for forskuddstrekk. Bestemmelsene i § 5-12 om skattetrekkskonto vil dermed også få anvendelse for beløp som er trukket som utleggstrekk.