5-7.5 § 5-7 første ledd bokstav c – Føderåd og underholdsbidrag

Det skal ikke gjennomføres forskuddstrekk i føderåd og underholdsbidrag.

Når kjøper av fast eiendom gjør opp for kjøpesummen på den måten at selgeren får hel eller delvis betaling i form av fremtidige årlige ytelser (begrenset til mottakerens levetid), som dels kan bestå i naturalier, herunder borett, foreligger føderåd (kår). Slikt føderåd er mest vanlig ved overdragelse av jord- og skogbrukseiendommer, men kan også være aktuelt ved overdragelse av andre faste eiendommer. Føderåd er skattepliktig, jf. skatteloven § 51 første ledd, men er unntatt fra forskuddstrekk

Med underholdsbidrag menes regelmessige, ensidige bidrag/understøttelser, som yteren i samsvar med lov eller avtale, er forpliktet til å yte. Underholdsbidrag er skattepliktig, jf. skatteloven § 5-42, men er unntatt fra forskuddstrekk.

Barnebidrag er underholdsbidrag, men er ikke skattepliktig inntekt, jf. skatteloven § 5-43 første ledd bokstav h og ikke trekkpliktig.

For føderåd og underholdsbidrag må det enten skrives ut forskuddsskatt eller ytelsene må tas i betraktning når skattekortet utstedes.