15-3.7 Betalingsutsettelse, renter og sikkerhet

Betalingsfristen for den utsatte formuesskatten forskyves med ett år (til 2022) regnet fra forfall for første termin av restskatt, jf. skattebetalingsloven § 10-21 første ledd. Betalingsutsettelsen gjennomføres ved at formuesskatten som er utsatt, tas ut fra samlet fastsatt skatt før skatteavregningen. Ordinær skatteavregning gjennomføres etter skattebetalingsloven kapittel 7 på den gjenstående delen av fastsatt skatt.

Før utsettelsesperioden tillegges formuesskatten et rentetillegg etter skattebetalingsloven § 11-5 første ledd.

Betalingsutsettelsen er å anse som et lån fra staten. For å begrense bruken av ordningen med betalingsutsettelse til eiere av selskap med likviditetsproblemer, er det avgjørende at skattyter må betale renter i betalingsutsettelsesperioden. Det er lagt til grunn i forarbeidene at eiere av virksomheter uten likviditetsproblemer vil ha andre finansieringsmuligheter. Dersom renten settes lavere enn renten disse eierne må betale i markedet, vil også eiere av selskap uten likviditetsproblem ha økonomisk interesse av å benytte seg av muligheten til å få utsatt betalingen av formuesskatt. Det fremgår av forarbeidene at renten i utgangspunktet bør gjenspeile skattyters rentevilkår på lån med tilsvarende sikkerhet tatt opp i det private markedet.

Ved betalingsutsettelser etter skattebetalingsloven skal kravet normalt sikres, enten ved at det stilles frivillig sikkerhet eller ved at kravet søkes sikret ved utlegg. For at ordningen skulle være gjennomførbar kreves det ikke sikkerhetsstillelse dersom skattyter benytter seg av ordningen. Det fremgår av forarbeidene at renten derfor isolert sett bør tilsvare renten på et usikret lån i markedet. Skattekrav har uansett en høyere prioritet enn andre usikrede lån. Det er gitt forskriftsbestemmelser knyttet til rentebestemmelsen, herunder om rentesats, renteperiode og beregning av renten.

Betales ikke skatten innen den utsatte betalingsfristen, påløper det forsinkelsesrenter på vanlig måte, jf. skattebetalingsloven § 11-1. Forsinkelsesrenten beregnes på grunnlag av kravet og tillagte renter i utsettelsesperiode. Dersom formuesskatten er utsatt etter skattebetalingsloven § 15-3, skal eventuelle forsinkelsesrenter på forskuddsstadiet som er knyttet til den utsatte formuesskatten, bortfalle.

Ved innlevering av skattemeldingen kan skattyter kreve fradrag etter skatteloven § 6-40 for renter som har påløpt med hjemmel i skattebetalingsloven § 15-3 sjette ledd første punktum.

Forvaltningslovens bestemmelser om klage vil komme til anvendelse dersom skattyter har søkt om utsettelse, og søknaden ikke tas til følge.

Skattytere som allerede har betalt inn skatt som overstiger det vedkommende skal betale med ordningen med utsatt formuesskatt, vil få bedret sin likviditet ved at de får utbetalt et tilgodebeløp ved skatteoppgjøret i 2021. Beløpet skal betales tilbake i 2022.