Lønnsansiennitet
Dato for lønnsansiennitet for ansatte i stat og kommune som er underlagt hovedtariffavtalen.
Kort om lønnsansiennitet
Oppgi datoen lønnsansienniteten regnes ut fra.
Lønnsansiennitet er et tariffrettslig begrep som brukes ved fastsettelse av lønn for en ansatt. Ved fastsettelse av lønnsansiennitet kan en ansatt få godskrevet tidligere relevant yrkeserfaring, utdanning og realkompetanse.
Lønnsansiennitet skiller seg fra ansiennitet som bare sier hvor lenge en ansatt har jobbet. Ulike tariffavtaler har ulike regler for godkjenning og beregning av lønnsansiennitet. I det statlige tariffområdet omtales lønnsansiennitet som tjenesteansiennitet + tilleggsansiennitet.
Eksempel
Julie startet i jobb i Kommune A den 1. mai og fikk godskrevet lønnsansiennitet fra 1. januar på grunn av en tidligere jobb i Kommune B. Kommune A oppgir da lønnsansiennitet 1. januar.
Er informasjonen obligatorisk
Ja, du må oppgi datoen for alle ordinære og maritime arbeidsforhold i virksomheter som følger hovedtariffavtalen for staten, kommunen (også Oslo kommune) samt de fleste foretak i finansnæringen.
Det er frivillig for frilanser, oppdragstaker og personer som mottar honorarer.
Du skal ikke oppgi lønnsansiennitet for pensjon eller andre ytelser utenfor arbeidsforhold.
Når skal du rapportere
Oppgi lønnsansiennitet første gang du rapporterer arbeidsforholdet og gjenta hver måned til og med måneden du avslutter arbeidsforholdet.
Rette feil
Har du glemt å oppgi eller oppgitt feil lønnsansiennitet kan du endre i neste a-melding. Du behøver ikke endre tidligere innsendte a-meldinger.
Hva bruker vi opplysningene til
Statistisk sentralbyrå (SSB) bruker opplysningene i statistikk til lønnsforhandlinger og i analyser av lønnsutvikling for ulike grupper ansatte.
Opplysninger om lønnsansiennitet overføres ikke til Aa-registeret.