Sluttdato på arbeidsforhold
Sluttdato bestemmer når rettigheter og plikter opphører, både for deg som arbeidsgiver og for arbeidstakeren.
Kort om sluttdato
Sluttdato er datoen arbeidsforholdet og arbeidsplikten opphører.
Oppgi sluttdatoen som framgår av arbeidsavtale eller annen overenskomst. Er det et ordinært eller maritimt arbeidsforhold, må du oppgi årsak til sluttdato i tillegg til sluttdato.
Eksempler
Kari er ansatt i en butikk. Kari sier opp jobben i august avtaler de at hun skal slutte 31. desember. Sluttdato er 31. desember. Butikken kan oppgi sluttdato og årsak til sluttdato i a-meldingene for august, september, oktober og november. De må oppgi sluttdato og årsak til sluttdato i a-melding for desember.
William er frilanser og utfører et oppdrag for et designbyrå. Han avslutter oppdraget 20. mai og får utbetalt det siste honoraret i juni. Sluttdato på oppdraget er 20. mai. Designbyrået må oppgi sluttdato i a-melding for juni.
Er det obligatorisk
Ja, du må oppgi sluttdato for alle ordinære og maritime arbeidsforhold.
For frilanser, oppdragstaker og personer som mottar honorarer, skal du oppgi sluttdato i a-melding den måneden du betaler honorar siste gang for det aktuelle oppdraget.
Du skal ikke oppgi sluttdato hvis type arbeidsforhold er pensjon eller andre ytelser utenfor arbeidsforhold.
Når skal du rapportere sluttdato
- Hvor ofte?
Oppgi sluttdato i måneden den inntreffer. Du kan oppgi sluttdato når datoen er kjent. Da må du gjenta datoen alle måneder til måneden sluttdatoen inntreffer. - Hvor tidlig?
Du kan oppgi sluttdatoen før den inntreffer. - Hvor sent?
Oppgi sluttdatoen senest innen rapporteringsfristen den måneden den inntreffer.
For sesongarbeidere, vikarer, tilkallingshjelper mm.
Oppgi sluttdato når sesongen eller vikariatet er over og det ikke lenger finnes en løpende arbeidsavtale med plikt/rett til å arbeide. Gjør dette selv om de skal jobbe for deg igjen ved en senere anledning. Hvis det ikke er avtalt arbeid de neste 30 dagene, skal du sette sluttdato.
Unntak:
Er perioden mellom arbeidsperiodene så kort at arbeidstaker har hatt arbeid i hver av de siste månedene behøver du ikke oppgi sluttdato.
Når du har satt sluttdato, har du ikke lenger plikt til å sende a-melding hvis du ikke har andre ansatte eller utbetalinger. Opprett et nytt arbeidsforhold med ny startdato og ny arbeidsforholdsID for arbeidstakeren ved neste arbeidsperiode. Hvert arbeidsforhold skal holdes adskilt med en unik arbeidsforholdsID.
Ved sluttpakke, eller oppsigelse med sluttvederlag
Oppgi sluttdato når arbeidsplikten opphører, selv om du rapporterer lønn etter at arbeidsforholdet er opphørt.
Se lønn og andre ytelser til ansatte som har sluttet.
Se sluttvederlag.
Arbeidstaker slutter å jobbe før oppsigelsestiden er over
Når en arbeidstaker sier opp jobben sin eller blir sagt opp og ikke er fysisk på jobb i oppsigelsestiden, oppgi siste dato i oppsigelsestiden som sluttdato. Du skal ikke oppgi dette som permisjon.
Ved fri for å arbeide hos en annen arbeidsgiver
Gir du arbeidstakeren fri fra eksisterende jobb for å arbeide hos en annen arbeidsgiver skal du oppgi sluttdato på arbeidsforholdet. Dette fordi arbeidsgiveransvaret er flyttet til annen arbeidsgiver. Du skal ikke oppgi dette som permisjon.
Arbeidstaker slutter å jobbe og blir pensjonist
Når en arbeidstaker slutter for å bli pensjonist skal sluttdato være dato arbeidsplikten opphører. Mange pensjonister slutter tidligere for å ta ut ferie eller avspasering og du skal da sette sluttdato etter perioden med ferie/avspasering er avsluttet. Du skal ikke oppgi ferie/avspasering som permisjon.
Mottar pensjonisten pensjon eller annen ytelse/godtgjørelse etter at arbeidsforholdet er opphørt, oppgir du dette i a-meldingen og type arbeidsforhold som pensjon eller andre ytelser utenfor arbeidsforhold. Det skal det ikke opprettes et nytt ordinært eller maritimt arbeidsforhold.
Endre sluttdato
Har en av dine arbeidstakere endret sluttdato siden du sist sendte a-melding, kan du oppgi ny sluttdato i neste a-melding.
Eksempel
Lisa jobber i et byggefirma. Hun skal slutte i jobben den 10. august. I a-melding for august oppgir byggefirmaet sluttdato 10. august for Lisa.
Etter at a-melding for august er sendt, avtaler byggefirmaet at Lisa skal jobbe til 30. august. For å endre oppgir de riktig sluttdato, 30. august, i a-melding for september. De bruker samme arbeidsforholdsID som tidligere.
Skal den ansatte ikke slutte likevel
Har du oppgitt sluttdato og årsak til sluttdato på en av dine arbeidstakere, og personen likevel ikke slutter, slett sluttdatoen og årsaken til sluttdato i a-melding for samme måned du oppgav sluttdatoen.
Eksempel
Noah jobber i en bank og skal slutte i jobben 20. august. Banken oppgir sluttdato og årsak til sluttdato for Noah i a-meldingen for august.
Etter at a-melding for august er sendt, avtaler de at Noah ikke skal slutte allikevel. Banken må da sende ny a-melding for august uten sluttdato og årsak til sluttdato.
Hvis 20. august er oppgitt som sluttdato flere måneder frem i tid, må banken oppgi arbeidsforholdet uten sluttdato og årsak til sluttdato den siste måneden informasjonen var oppgitt.
I Aa-registeret er det ansettelsesperioden fra den siste måneden arbeidsforholdet er oppgitt som er gjeldende.
Rette feil
MAGNET_EDAG-108 Opplysninger om arbeidsforhold mangler |
MAGNET_EDAG-187-7 Det mangler opplysninger om arbeidsforholdet |
MAGNET_EDAG-187-8 Det mangler opplysninger om arbeidsforholdet |
MAGNET_EDAG-128 Ulogisk periode for arbeidsforhold |
MAGNET_EDAG-256 Ulogisk start- og/eller sluttdato på arbeidsforholdet |
MAGNET_EDAG-273 Det mangler opplysninger om arbeidsforholdet |
MAGNET_EDAG-274 Det mangler opplysninger om arbeidsforholdet |
MAGNET_EDAG-285 Ulogisk periode på arbeidsforhold |
MAGNET_EDAG-291 Det mangler opplysninger om arbeidsforholdet |
MAGNET_EDAG-297 Det mangler opplysninger om arbeidsforholdet |
Har du glemt å oppgi eller oppgitt feil sluttdato på en av dine arbeidstakere og ikke fått feilmelding på dette i tilbakemelding (A03), kan du rette feilen i neste a-melding. Du behøver ikke endre tidligere innsendte a-meldinger.
Eksempler
Lucas slutter i jobben hos en i en blomsterbutikk den 10. august. I a-melding for august oppgir de sluttdato 1. august. Etter at a-melding for august er sendt oppdager blomsterbutikken at de har oppgitt feil sluttdato. For å rette oppgir de riktig sluttdato, 10. august, i a-melding for september, med samme arbeidsforholdsID som tidligere.
Emma slutter i jobben på et legekontor den 2. august. Etter at a-melding for august er sendt oppdager legekontoret at de har glemt å oppgi sluttdato for Emma. For å rette opp oppgir de riktig sluttdato, 2. august, og årsak til sluttdato i a-melding for september. De bruker samme arbeidsforholdsID som tidligere.
Bruker du et lønnssystem, sjekk med systemleverandøren hvis du er usikker på hvordan du retter i ditt system.
Konsekvenser hvis du ikke setter sluttdato
Sluttdato bestemmer når rettigheter og plikter opphører, både for deg som arbeidsgiver og for arbeidstaker.
Feil i slutt- og startdato får konsekvenser for den ansatte. For eksempel kan det gi forsinkelser i utbetalinger fra NAV eller feil i behandlingen av stønadssaker. Den ansatte kan også oppleve å få for mye eller for lite utbetalt fra NAV.
Hva bruker vi opplysningene til
Sluttdato brukes av NAV og har betydning for Statistisk sentralbyrå (SSB) sine statistikker.
Opplysninger om sluttdato overføres til Aa-registeret. NAV distribuerer opplysninger om arbeidsforhold fra Aa-registeret til private og offentlige aktører som har lov til å motta dem. Eksempler på dette er Skatteetaten og Arbeidstilsynet.