Nå skal du levere a-meldingen direkte på skatteetaten.no
Hvis du ikke har lønnssystem, skal du levere a-meldingen direkte på skatteetaten.no. Du skal ikke levere a-meldingen i Altinn (A01).
Utenlandske arbeidsgivere – opplysningsplikt i a-meldingen
Utenlandske arbeidsgivere med oppdrag i Norge skal levere a-melding.
Opplysningsplikt i a-meldingen
Selskap som er hjemmehørende i utlandet, og som utfører oppdrag i Norge eller på norsk sokkel har:
- opplysningsplikt til Norge og
- skal levere a-melding
Alle utenlandske arbeidsgivere skal rapportere opplysninger om lønn og godtgjørelser samt forskuddstrekk uavhengig av skatteplikt eller beskatningsrett etter skatteavtale.
Enkeltpersonsforetak med ansatte har samme opplysningsplikt.
Rapportering av oppdrag
Oppdrag som utføres i Norge eller på norsk sokkel av et utenlandsk selskap eller en utenlandsk selvstendig næringsdrivende, skal i tillegg registreres i Oppdrags- og arbeidsforholdsregisteret. I dette registeret skal du gi opplysninger om oppdrag og arbeidstakere (arbeidsforholdet).
Hvilken informasjon skal du oppgi
I a-meldingen skal du gi informasjon om:
- arbeidsforhold
- lønn og andre ytelser
- fradrag, for eksempel fagforeningskontingent
- forskuddstrekk
- arbeidsgiveravgift
Hvis arbeidstakere er rapportert i Oppdrags- og arbeidsforholdsregisteret, skal du ikke gjenta opplysninger om selve arbeidsforholdet i a-meldingen.
Bruker du en utenlandsk identifikator for å identifisere dine ansatte (inntektsmottakere) må du senere endre til gyldig norsk id nummer.
Hva med forskuddstrekket
Du skal oppgi forskuddstrekk i lønn og andre ytelser for arbeid utført i Norge eller på norsk sokkel. Har du ansatte med skattekort med kildeskatt på lønn, skal du bare trekke kildeskatt på ytelser som er skattepliktige for personer i kildeskattordningen. Her finner du mer informasjon om kildeskatt på lønn.
Noen unntak
- Hvis det er sannsynlig at lønn og andre ytelser ikke skal skattlegges i Norge, kan arbeidsgiveren søke skattekontoret om fritak. Dette kan du lese mer om her.
- Du skal ikke oppgi forskuddstrekk som er betalt i utlandet.
Hva med arbeidsgiveravgiften
Du skal oppgi arbeidsgiveravgift av lønn og andre ytelser for arbeid utført i Norge og på norsk sokkel.
Noen unntak
Du kan bare la være å beregne arbeidsgiveravgift når inntektsmottakeren ikke er medlem av norsk trygd.
Dette gjelder for eksempel når inntektsmottakeren:
- er omfattet av trygdelovgivningen i et annet land i henhold til en sosialkonvensjon eller EØS-avtalen
- er en utenlandsk arbeidstaker som ikke er medlem av folketrygden og som arbeider på norsk kontinentalsokkel eller i norsk territorialfarvann
Arbeidstaker har i noen tilfeller bekreftelse på at medlemskap opprettholdes hos egen trygdemyndighet (A1 eller annen blankett). NAV Medlemskap og avgift vurderer all dokumentasjon, registrerer et eventuelt unntak fra medlemskap i folketrygden med periode og om unntaket gjelder hele eller deler av folketrygden. Registrert unntak fra medlemskap i norsk folketrygd sendes elektronisk fra NAV til Skatteetaten.
Det er bare registrert unntak hos Skatteetaten som gir arbeidsgiver fritak fra å beregne arbeidsgiveravgift for arbeidstaker.
Skatteetaten kan fastsette arbeidsgiveravgift for arbeidsgiver hvis arbeidstaker ikke er registrert med unntak og rapportert lønn eller ytelse ikke inngår i avgiftspliktig grunnlag.
Arbeidsgiver eller den ansatte kan kontakte NAV ved spørsmål om unntak fra medlemskap i folketrygden er registrert.
Når må du rapportere
Du skal sende a-melding alle måneder du gjør utbetalinger og trekk, og så lenge arbeidsforholdet varer. Du skal ikke samle opp rapportering for flere måneder.
Se også utdypende informasjon om sluttdato på arbeidsforhold
Hvordan levere a-meldingen
Du kan sende a-melding ved å bruke skjema for direkte registrering i Altinn (A01), eller fra et lønnssystem (A02) som er integrert med Altinn.
Se utdypende informasjon om ulike måter å levere på
Skal du oppgi lønn eller andre ytelser som er opptjent før 1. januar 2015, må du henvende deg til Skatteetaten.
Hva bruker vi opplysningene til
NAV bruker opplysninger om lønn og ytelser til å beregne dagpenger og kontrollere ytelser som sykepenger, foreldrepenger, uføretrygd og bidragsforskudd.
Skatteetaten bruker opplysningene i forbindelse med skattemeldingen.
Statistisk sentralbyrå (SSB) bruker opplysningene til statistikkformål.