Koronavirus – viktig informasjon fra Skatteetaten
Stillingsprosent
Avtalt stillingsprosent skal stå i arbeidsavtalen, og dette må samsvare med det du oppgir i a-meldingen.
Kort om stillingsprosent i a-meldingen
Oppgi stillingsprosenten som står i arbeidsavtalen til den ansatte.
Regn ut stillingsprosenten hvis det står antall timer i stedet for stillingsprosent i arbeidsavtalen. Trekk ubetalt spisepause fra antall avtalte arbeidstimer og antall timer som utgjør heltidsstilling.
Eksempler
Maria har avtalt arbeidstid på 20 timer per uke på et lager hvor full stilling er 37,5 timer. Oppgi stillingsprosent 53,33.
Slik regner du ut stillingsprosenten:
Antall timer i arbeidsavtalen: 20 timer
Antall timer for en full stilling: 37,5 timer
Utregning: 20 timer x 100/37,5 timer = 53,33
Stillingsprosent = 53,33
Nora har en 30 prosent fast stilling som tilkallingsvikar i Kommune A. Utover dette arbeider hun ofte en del timer ekstra. Oppgi stillingsprosent 30.
Jacob har i Kommune A en fast stilling på 50 prosent som lærer ved Skole 1 og 25 prosent fast stilling som lærer ved Skole 2. Oppgi dette som to arbeidsforhold. Ett med stillingsprosent 50 og ett med stillingsprosent 25.
Er det obligatorisk
Ja, du må oppgi stillingsprosent for alle ordinære og maritime arbeidsforhold.
Det er frivillig for frilanser, oppdragstaker og personer som mottar honorarer.
Du skal ikke oppgi stillingsprosent for pensjon eller andre ytelser utenfor arbeidsforhold.
Når skal du rapportere
Oppgi stillingsprosent første gang du rapporterer arbeidsforholdet og gjenta hver måned til og med måneden du avslutter arbeidsforholdet.
Kombinasjon av fastlønn og timelønn
Oppgi stillingsprosent knyttet til fastlønnen. Det den ansatte måtte arbeide utover avtalt stillingsprosent og som lønnes med timelønn skal ikke regnes med i stillingsprosenten.
Oppgi timer sammen med kontantytelsen timelønn for delen som blir betalt med timelønn. Dette er aktuelt for mange som jobber i varehandel og helse- og omsorgsarbeid. Se også timelønn.
Når arbeidstid for timelønte varierer pga. helligdager ol.
Oppgi stillingsprosent eller arbeidstid som er avtalt i arbeidskontrakten selv om det varierer hvor mange timer en 100 prosent stilling utgjør hver måned. Dette gjelder også hvis den ansatte får timelønn basert på innleverte timelister.
Ansatte utleid fra vikarbyrå, tilkallingsvikarer ol.
Hvis en ansatt har arbeidsavtale med garantert minsteomfang av arbeid, oppgi stillingsprosenten knyttet til dette.
For ansatte i vikarbyråer uten fast garantert minsteomfang, avhenger stillingsprosenten av om den ansatte er på et langt vikaroppdrag med avtalt arbeidstid eller ikke.
- For ansatte som skifter mellom oppdrag av kort varighet, 1-2 måneder, oppgi stillingsprosent 0. Timene knyttet til korttidsvikariatet oppgis som «antall timer» knyttet til variabelen «kontantytelse timelønn».
- For ansatte som blir leid ut til et langt oppdrag på 3 måneder eller mer og stillingsprosenten her er avtalt med kunden, brukes denne ved angivelse av stillingsprosent.
Du skal aldri oppgi 0 i stillingsprosent i stedet for å rapportere sluttdato når et arbeidsforhold ikke har hatt vikaroppdrag siste måned.
Eksempler
Lise står på listen til et vikarbyrå uten fast avtale om arbeidstid. Hun blir så leid ut til Virksomhet C som kontormedarbeider for 6 måneder på fulltid. Vikarbyrået oppgir stillingsprosent 100 i månedene utleien varer.
Svein står på listen til et vikarbyrå uten fast avtale om arbeidstid. Han leies ut noen ganger hver måned til ulike skoler for å ta noen enkelttimer. Vikarbyrået oppgir 0 i stillingsprosent. Timene knyttet til korttidsvikariatene oppgir de som «antall timer» knyttet til variabelen «kontantytelse timelønn».
Når en ansatt går opp eller ned i stillingsprosent
Hvis en ansatt har endret stillingsprosent skal du oppgi korrekt stillingsprosent i nåværende rapporteringsmåned, og oppgi korrekt «siste dato for stillingsprosent» Denne datoen kan være tilbake i tid, i inneværende måned, eller fremover i tid.
Eksempler
Julie endrer stillingsprosent fra 1. mai fra 50 til 100 prosent. Arbeidsgiveren oppgir stillingsprosent 100 i a-meldingen for mai. «Siste dato for stillingsprosent» er 1.mai.
Svein endrer stillingsprosent fra 1.mai fra 100 til 80 prosent. Arbeidsgiveren oppdager at de hadde glemt å oppgi dette i a-meldingen for mai. De endrer stillingsprosent i a-meldingen i juni til 80 og setter 1. mai som «siste dato for stillingsprosent. De behøver ikke endre tidligere innsendte a-meldinger.
Stillingsprosent ved sykefravær eller permittering
Du oppgir fortsatt den avtalte stillingsprosenten.
Stillingsprosent ved permisjon
Hvis den ansatte har samme stillingsprosent som tidligere, og går ut i permisjon, skal du oppgi samme stillingsprosent i tillegg til permisjonsprosenten.
Eksempel
Eli går ut i permisjon 50 % den 1. januar. Stillingsprosenten er den samme som før, 100 %. Arbeidsgiveren oppgir permisjonsprosent 50 og stillingsprosent 100 i a-meldingen for januar.
Har den ansatte avtale om delvis permisjon og samtidig midlertidig lavere stillingsprosent, skal den lavere stillingsprosenten oppgis i permisjonstiden.
Eksempel
Jan skal ha delvis permisjon på 30% fra 1. mai. Samtidig skal han midlertidig redusere stillingsprosenten sin fra 100% til 70%. Arbeidsgiveren oppgir permisjonsprosent 30 og endrer stillingsprosent 70 i mai, og setter 1. mai som "siste dato for stillingsprosent".
Rette feil
MAGNET_EDAG-187-4 Opplysninger om arbeidsforholdet er feil |
MAGNET_EDAG-187-7 Det mangler opplysninger om arbeidsforholdet |
MAGNET_EDAG-273 Det mangler opplysninger om arbeidsforholdet |
MAGNET_EDAG-275 Opplysninger om arbeidsforholdet er feil |
MAGNET_EDAG-291 Det mangler opplysninger om arbeidsforholdet |
Har du oppgitt feil stillingsprosent, og ikke fått feilmelding på dette i tilbakemelding (A03) kan du rette feilen i neste a-melding. Du behøver ikke endre tidligere innsendte a-meldinger.
Eksempel
Jacob jobber i et advokatbyrå. Han øker stillingsprosent fra 50 til 100 prosent. Advokatbyrået oppdager først fire måneder senere at de har glemt å endre stillingsprosenten i a-meldingen.
De endrer da stillingsprosenten på første mulige a-meldingen og oppgir «siste dato for stillingsprosent» når endringen faktisk ble gjort. De behøver ikke å endre tidligere innsendte a-meldinger.
Merk!
Dette endrer ikke opplysningsplikten. Kun hvordan de skal endre. Endringen kan utløse opplysningsplikt på andre områder og for tidligere perioder.
Bruker du et lønnssystem, sjekk med systemleverandøren hvis du er usikker på hvordan du retter i ditt system.
Hva bruker vi opplysningene til
NAV bruker opplysninger om stillingsprosent for å avgjøre om en person har rett på ytelser og størrelsen på disse ytelsene. Gjelder for eksempel foreldrepenger.
Statistisk sentralbyrå (SSB) bruker opplysninger om stillingsprosent i lønnsstatistikken, for beregning av årsverk i sysselsettingsstatistikk og i sykefraværstatistikk.
Opplysninger om stillingsprosent overføres til Aa-registeret. NAV distribuerer opplysninger om arbeidsforhold fra Aa-registeret til private og offentlige aktører som har lov til å motta dem. Eksempler på dette er Skatteetaten og Arbeidstilsynet.