Svalbard
Gjelder lønn og andre ytelser som skal skattlegges etter Svalbardskatteloven.
Kort om skatte- og avgiftsregelen
Svalbard er et eget beskatningsområde. Alle som mottar lønn eller andre ytelser for arbeid eller pensjon på Svalbard skal betale skatt til Svalbard etter lønnstrekkordningen.
Lønnstrekkordningen omfatter i hovedsak:
- lønn og annen godtgjørelse for arbeid og oppdrag i og utenfor tjenesteforhold, herunder honorarer, provisjoner mv.
- styrehonorarer o.l.
- naturalytelser og overskudd på utgiftsgodtgjørelser
- vederlag ved opphør av arbeidsforhold
- pensjon, uføretrygd, føderåd eller livrente som ledd i pensjonsordning i arbeidsforhold når mottageren er skattemessig bosatt på Svalbard (opphold over 12 måneder)
Du skal bruke skatte- og avgiftsregelen for Svalbard for inntektsmottakere som:
- er bosatte på Svalbard og mottar lønn og andre ytelser for arbeid eller pensjon
- ikke er bosatt, men har et sammenhengende opphold over 30 dager og mottar lønn eller andre ytelse for arbeid
Det skal foretas trekk i alle utbetalinger av lønn - også i feriegodtgjørelsen, lønn i ferien og lønn i desember. I tillegg til lønn og andre ytelse, må du markere forskuddstrekket og fradrag med Svalbard. Du må gi opplysninger om inntektsmottakers opphold. Arbeidsgiveravgiften må markeres med egen beregningskode for Svalbard.
Ytelser fra det offentlige
I sykepenger, fødselspenger, adopsjonspenger og dagpenger under arbeidsledighet som utbetales til en inntektsmottaker bosatt på Svalbard, skal det trekkes skatt og trygdeavgift etter reglene for lønnstrekk. Dette gjelder også når mottakeren av ytelsene oppholder seg på fastlandet. Det er en forutsetning at oppholdet på Svalbard varer sammenhengende i minst 30 dager, og at vedkommende var i aktivt arbeid på Svalbard da retten til utbetaling oppsto.
Lønn for arbeid på fastlandet eller i utlandet
Personer som er skattemessig bosatt på Svalbard, er ikke skattepliktige til Svalbard for lønn for arbeid på fastlandet eller i utlandet. Dette gjelder for eksempel arbeid i ferie, under permisjon eller militærtjeneste, forutsatt at lønnen skattlegges på det norske fastlandet eller i en annen stat.
Les mer om skattereglene for Svalbard i Skatte-ABC
Les mer om lønnstrekkordningen på Svalbard
Sammenhengende opphold over 30 dager
Hvis en person, som ikke er bosatt på Svalbard, oppholder seg på Svalbard i mer enn 30 dager, uten å forlate øya, regner vi det som et sammenhengende opphold. Dette gjelder også opphold som går over et årsskifte.
Slik regner du ut oppholdet:
- tell opp antall sammenhengende dager
- ikke inkluder reisedager til og fra
- reiser bort fra Svalbard avbryter det sammenhengende oppholdet, og tellingen starter på nytt
Hvis en person arbeider på Svalbard i 14 dager, tar en helg på fastlandet, og deretter arbeider 20 dager på Svalbard, er dette to opphold på under 30 dager. Du skal da ikke bruke skatte- og avgiftsregelen for disse periodene.
For personer som er skattemessig bosatt på Svalbard skal du alltid bruke skatte- og avgiftsregelen for Svalbard.
Hvilke opplysninger skal du oppgi
Informasjonen om inntektsmottakers opphold på Svalbard skal du oppgi minst én gang per opphold. Du kan gjenta opplysningene om oppholdet hver gang du sender a-melding så lenge inntektsmottakeren oppholder seg på Svalbard .I tillegg til andre obligatoriske opplysninger skal du oppgi:
OppholdsID | unik ID |
Startdato | fra dato |
Sluttdato | til dato |
Oppholdsbeskrivelse | Svalbard |
Startdato og sluttdato er for det sammenhengende oppholdet.
Ytelser som skatte- og avgiftsregelen gjelder for
Du kan bruke skatte- og avgiftsregelen på de fleste typer lønn og andre ytelser.
Når inntektsmottakeren oppfyller vilkårene skal du markere ytelsen med skatte- og avgiftsregelen «Svalbard».
Se oversikt over ytelser skatte- og avgiftsregelen gjelder for
Hva med forskuddstrekket
Har du brukt skatte- og avgiftsregelen på lønn og andre ytelser, skal du også markere forskuddstrekket med «Svalbard». Dette gjelder lønnstrekket som er gjort av lønn, andre ytelser og pensjon opptjent på Svalbard.
Her finner du satsene som gjelder for lønnstrekk og trygdeavgift til Svalbard. Den årlige meldingen om skatt og skattetrekk på Svalbard, Jan Mayen og bilandende gir nærmere informasjon om hvordan trekket skal gjennomføres.
Hva med fradraget
Har du brukt skatte- og avgiftsregelen på lønn og andre ytelser og arbeidstakeren kommer inn under lønnstrekkordningen på Svalbard, husk å oppgi følgende fradrag med riktig beskrivelse for Svalbard:
- Fagforeningskontingent Svalbard
- Premie til pensjonsordninger Svalbard
- Premie til fond og trygd – Svalbard
- Brakkeleie – Svalbard
Hva med arbeidsgiveravgiften
Se egen beskrivelse om arbeidsgiveravgift for lønnstrekk på Svalbard under punktet andre næringer.
Plikten til å beregne ekstra arbeidsgiveravgift på lønnsinntekt over 850 000 kroner gjelder ikke for lønnsytelser til arbeidstakere i lønnstrekkordningen på Svalbard og arbeidstakere på Jan Mayen eller bilandene.
Rette feil
MAGNET_EDAG-513 |
Hva bruker vi opplysningene til
NAV bruker opplysninger om lønn og andre ytelser til å beregne dagpenger og for å kontrollere ytelser som sykepenger, foreldrepenger, uføretrygd og bidragsforskudd.
Skatteetaten bruker opplysningene til å sikre at inntektsmottakere på Svalbard blir skattlagt etter lønnstrekkordningen på Svalbard.
Statistisk sentralbyrå (SSB) benytter opplysningene til statistikkformål.
Aktuelt regelverk