2.3 Lovlige eiendeler

2.3.1 Generelt

Sktl. § 8-11 første ledd har regler som begrenser hva slags eiendeler selskaper innenfor rederiordningen kan eie. Slike eiendeler omtales som lovlige eiendeler. I tillegg til de kvalifiserende eiendelene som nevnt i pkt. 2.2, er følgende eiendeler lovlig å eie for selskaper som faller innenfor rederiskatteordningen, jf. sktl. § 8-11 bokstavene c, d og h:

  • finansaktiva, unntatt
    • aksjer i ikke-børsnoterte selskaper som faller utenfor rederiskatteordningen
    • andeler i selskap med deltakerfastsetting hvor inntekten ikke fastsettes etter rederiskatteordningen
    • finansielle instrumenter som gir rett til kjøp og salg av ikke-børsnoterte aksjer eller andeler som faller utenfor ordningen
  • aksjer og andeler i poolsamarbeid under visse vilkår
  • driftsmidler i virksomhet som faller innenfor rederiskatteordningen, men ikke driftsmidler som faller inn under saldogruppene h og i, dvs. bygg og anlegg og forretningsbygg og heller ikke annen fast eiendom

Opsjon på nybyggingskontrakt anses ikke som kvalifiserende eiendel, og eierskap i selskap som kun eier en slik opsjon anses derfor som en ulovlig eiendel i rederiskatteordningen, se eksempel fra SFS i Utv. 2015/408 (forhåndsuttalelse).

Reservedeler til skip er i seg selv ikke kvalifiserende eiendeler, men kan være lovlige eiendeler dersom delene er nødvendig for utførelse av skipenes lovlige oppdrag. Det samme gjelder om eiendelene må oppbevares på land. Som lovlige eiendeler anses bare reservedeler og ekstrautstyr til bruk på selskapets egne skip. Utstyr ment for videresalg og/eller utleie vil ikke være lovlige eiendeler for selskapet. Se eksempel fra praksis hos SFS i Utv. 2015/415 (BFU).

I tilfeller hvor skip eller andre eiendeler er eid via andre selskaper, må også de mellomliggende selskapene oppfylle kriteriene omtalt ovenfor om lovlige eiendeler. Dersom lovlige eiendeler har blitt lagt inn i utenlandske trust-arrangementer, kan det oppstå spørsmål om selskapet eier den lovlige eiendelen direkte eller om eiendelen er eid via et ulovlig finansielt instrument. Se eksempel fra SFS i Utv. 2017/396 (forhåndsuttalelse).

2.3.2 Nærmere om finansaktiva

Selskapet kan som utgangspunkt eie finansaktiva som f.eks.

  • kontanter
  • bankinnskudd
  • obligasjoner
  • fordringer
  • børsnoterte aksjer
  • andeler i verdipapirfond
  • ikke-børsnoterte aksjer i selskaper som omfattes av rederiskatteordningen
  • finansielle instrumenter som f.eks.
    • konvertible obligasjoner
    • opsjoner
    • warrants
    • futures

Selskapet kan ikke eie ikke-børsnoterte aksjer eller andeler i selskaper med deltakerfastsetting der inntekten ikke fastsettes etter rederiskatteordningen. Det samme gjelder finansielle instrumenter som gir rett til å kjøpe eller selge ikke-børsnoterte aksjer eller andeler som faller utenfor ordningen. Selskapet kan heller ikke eie andeler i verdipapirfond som investerer i ikke-børsnoterte aksjer mv. som ikke anses som lovlige eiendeler.

Som børsnoterte aksjer anses aksjer som behandles som børsnoterte ved formuesfastsettingen, se emnet «Aksjer – formue», pkt. 3.3. Som børsnoterte aksjer anses i denne sammenheng likevel ikke aksjer notert på Oslo Axess, se eksempel fra SFS i Utv. 2008/224 (forhåndsuttalelse).

2.3.3 Nærmere om aksjer og andeler i poolsamarbeid

Selskapet kan ifølge sktl. § 8-11 første ledd bokstav d eie aksjer eller andeler i poolsamarbeid, når poolsamarbeidet kun eier lovlige finansaktiva som nevnt i pkt. 2.3.1 og pkt. 2.3.2, og poolsamarbeidet oppfyller vilkårene til å drive lovlig virksomhet som nevnt i sktl. § 8-13, se pkt. 2.5.

Som poolsamarbeid anses samarbeidsformer hvor to eller flere selskaper inngår avtale om felles drift av fartøy som er lovlig og kvalifiserende eiendel innenfor ordningen, og hvor samarbeidet utgjør et selskap etter selskapsloven, aksjeloven eller allmennaksjeloven, jf. sktl. § 8-11 første ledd bokstav d annet punktum. De selskaper som inngår i poolsamarbeidet har vanligvis egne skip, og det er ikke vanlig at poolen eier skip. Hvis poolen eier skip, må det vurderes om poolen tilfredsstiller kravene til å være en kvalifiserende eiendel etter sktl. § 8-11 bokstavene e til g.

2.3.4 Nærmere om driftsmidler

Et selskap innenfor ordningen kan som utgangspunkt eie driftsmidler som brukes i lovlig virksomhet. Dette omfatter også hjelpemidler som brukes til den lovlige virksomheten. Dette gjelder f.eks. kontorutstyr i managementvirksomhet, laste- og losseutstyr, trucker, billettmaskiner m.m.

Et selskap innenfor ordningen kan ikke eie fast eiendom. Det betyr at selskapet må leie kontorlokaler mv., selv om lokalene brukes i virksomheten.