2.1 Generelt

Plikten til å svare kildeskatt på renter av gjeld, gjelder for betaling av renter til nærstående selskaper og innretninger hjemmehørende i lavskatteland, jf. sktl. § 10-80 første ledd. Plikten gjelder hvor mottaker er upersonlig skattesubjekt, jf. oppregningen i sktl. § 2-2 første ledd. Dette omfatter også selskaper som skattlegges etter NOKUS-reglene. Om norske deltakeres fradrag for en forholdsmessig del av kildeskatten i slike tilfeller, se pkt. 9. Utbetales rentene til et selskap med deltakerfastsetting, anses deltakerne som mottakere av rentene, se pkt. 2.1.2.

Plikten til å svare kildeskatt gjelder ikke hvor mottakeren er en personlig skatt­yter.

For å omfattes av kildeskatteplikten må mottaker anses som nærstående til det selskapet eller innretningen som rentene mottas fra, se pkt. 5

Hvem som anses å ha mottatt rentene, må vurderes på grunnlag av alminnelige skatterettslige tilordningsregler. Som utgangspunkt vil dette være den som eide fordringen på det tidspunktet rentene ble opptjent. Det er ikke avgjørende hvem som er eier av fordringen på tidspunktet for betalingen av rentene.