1.3 Tidfesting av arbeidsinntekt ved etablering og opphør av skatteplikt til Norge

1.3.1 Forskudd på arbeidsinntekt

Forskudd på godtgjørelse for personlig arbeid som skal utføres mens skatt­yter er skattemessig bosatt i Norge, skal tidfestes på det tidspunktet skatteplikten til Norge inntrer, selv om det er utbetalt tidligere, jf. sktl. § 14-3 fjerde ledd bokstav a. Dette gjelder også når forskuddsbetalingen er godtgjørelse for personlig arbeid i senere år enn det året skatteplikten inntrer. Det samme gjelder hvor forskuddet knytter seg til inntekt som omfattes av sktl. § 2-3 første ledd bokstav d og annet ledd, og arbeidsinntekt som er skattepliktig etter petroleumsskatteloven, se sktl. § 14-3 fjerde ledd bokstav c, jf. bokstav a.

1.3.2 Etterbetalt arbeidsinntekt

Lønnsinntekter og andre ytelser som har sitt grunnlag i skatt­yters personlige arbeidsinnsats, for eksempel salgsprovisjoner, styrehonorarer, bonusutbetalinger, sluttvederlag o.l., som er opptjent, men ikke utbetalt før skatteplikten til Norge etter intern rett opphører, skal tidfestes på tidspunktet for opphør av skatteplikten, og skattlegges i Norge, jf. sktl. § 14-3 fjerde ledd bokstav b. Det har ikke betydning for skatteplikten om vederlagets størrelse først fastsettes etter at arbeidet er utført, eller at vederlaget først utbetales en viss tid etter at arbeidet er utført. Dette kan være praktisk f.eks. ved bonusutbetalinger. Det samme gjelder hvor etterbetalingen knytter seg til inntekt som omfattes av sktl. § 2-3 første ledd bokstav d og annet ledd og arbeidsinntekt som er skattepliktig etter petroleumsskatteloven, se. sktl. § 14-3 fjerde ledd bokstav c, jf. bokstav b.

1.3.3 Fradrag for av kostnader

Om fradrag for kostnader ved innflytting og utflytting og ved etablering og opphør av begrenset skatteplikt for lønnsinntekten, se pkt. 12.3.