5.1 Inntekter/gevinster som hovedsakelig oppnås på grunnlag av kunnskap, ferdigheter mv.

Inntekt/gevinst som hovedsakelig oppnås som et resultat av den enkeltes kunnskaper, ferdigheter, snarrådighet mv. anses ikke som tilfeldig, og er derfor ikke skattepliktig etter sktl. § 5-50 første ledd. Dette gjelder gevinster som oppnås ved ferdighetsspill, konkurranser mv. som drives over tid og på et nivå hvor det i det lange løp vil være kunnskap, ferdigheter og snarrådighet som er avgjørende for om det oppnås gevinst eller ikke. Gevinsten faller da utenfor sktl. § 5-50 selv om gevinsten i det enkelte tilfellet kan ha et tilfeldig preg over seg. Slik inntekt/gevinst kan være skattepliktig som virksomhetsinntekt, ev. arbeidsinntekt etter § 5-1, eller den kan være en skattefri hobbyinntekt.

Om en gevinst er et resultat av kunnskap, ferdigheter og/eller snarrådighet eller om den anses tilfeldig må avgjøres konkret. Vurderingen må skje ut fra spillets/konkurransens karakter, spillerens/deltakerens ferdigheter og erfaring, om spillet/konkurransen foregår på en måte som gjør at det hovedsakelig vil være kunnskap, ferdigheter og/eller snarrådighet som er avgjørende for om det oppnås gevinst eller om det i større grad er tilfellet som er avgjørende. Om pokerspill, se pkt. 7. Om sportsbetting, se pkt. 8. Om premier vunnet i idrettskonkurranser, se emnet «Idrett», pkt. 3.

Om et enkelttilfelle hvor Skatteklagenemnda kom til at sktl. § 5‑50 ikke fikk anvendelse på gevinst ved kasinospill, se Skatteklagenemnda Stor avdeling 01 NS 160/2020.

Avkastning av hobbyvirksomhet regnes ikke som skattepliktig inntekt, jf. FSFIN § 5-15-6 første punktum. Premier i kunnskapskonkurranser utenfor eget yrkesområde, herunder sporadiske premier i amatørkonkurranser, er skattefrie når de ikke har karakter av å være vederlag for arbeidet med å delta. Se Ot.prp. nr. 76 (1989-90) og Utv. 1980/322 (FIN). Dette gjelder normalt også premier i slagordkonkurranse samt vervepremier som oppnås for å verve familie, venner osv.

Om grensen mot prisbelønninger, se emnet «Prisbelønninger», pkt. 3. Om grensen mot virksomhet, se emnet «Virksomhet – allment», pkt. 3.5.