6.5 Ettergivelse av renter/hovedstol

6.5.1 Isolert ettergivelse av renter som ikke inngår i et regnskap

Det er ikke fradragsrett for påløpte men ubetalte renter som ikke inngår i et regnskap, hvis rentene ettergis etter at de er forfalt til betaling. Dersom slike ubetalte renter har kommet til fradrag et tidligere år, skal de tilbakeføres til inntekt i misligholdsåret.

Ettergis påløpte renter før de er forfalt til betaling, vil renter påløpt fram til tidspunktet for ettergivelsen være fradragsberettiget til tross for at de ikke blir betalt.

Blir renter unntaksvis ettergitt før de er påløpt, vil det ikke foreligge fradragsrett hos debitor.

Ettergivelse og tilbakebetaling av renter som alt er betalt, fører ikke til noen endring i fradragsretten.

Om ettergivelse av renter/lån fra arbeidsgiver mv., se emnet «Lån i arbeidsforhold», pkt. 9.

6.5.2 Isolert ettergivelse av renter som inngår i et regnskap

Ettergis ubetalte renter som inngår i regnskapet hos en bokføringspliktig virksomhet, jf. bokføringsloven § 2, vil renter påløpt før ettergivelsestidspunktet fortsatt være fradragsberettiget. Dette gjelder både renter fradragsført et tidligere år og renter påløpt i ettergivelsesåret frem til ettergivelsestidspunktet.

Renter som ettergis før de er påløpt er ikke fradragsberettiget. Dette vil f.eks. gjelde når forskuddsrente som ikke er betalt ved forfall, blir ettergitt.

6.5.3 Ettergivelse under ett av hovedstol og renter

Ved delvis ettergivelse av skyldnerens gjeld, har kreditor valgrett med hensyn til hva ettergivelsen skal anses å omfatte. Valgretten må utøves samtidig med ettergivelsen, og valget er bindende for hvordan betalingen skal føres i kreditors regnskap.

Hvis det ikke er foretatt noe valg, anses omkostninger ettergitt først, dernest renter og til slutt hovedstolen. Om kombinasjon av ettergivelse og delbetaling, se pkt. 6.1.3.

6.5.4 Betinget ettergivelse av renter

I forbindelse med gjeldssanering kan det inngås avtale om at kreditor skal ettergi resten av gjelden, dvs. den gjenstående del av hovedstol og renter, dersom debitor betaler et fastsatt beløp innen en frist satt i avtalen. Hvis debitor ikke oppfyller vilkårene i avtalen, vil han normalt fortsatt være ansvarlig for hele hovedstolen og renter, herunder renter påløpt etter inngåelse av gjeldssaneringsavtalen.

Så lenge vilkårene for ettergivelse ikke er brutt, legges gjeldssaneringsavtalens bestemmelser om hvilket beløp som ettergis til grunn ved skattleggingen. Skal debitor bare betale et fast beløp, anses det ikke å påløpe renter etter at gjeldssaneringsavtalen er inngått.

Om fordeling av det beløpet som betales på renter og hovedstol, samt om virkning av delvis ettergivelse av renter og hovedstol, se ovenfor.

Overholdes ikke vilkårene, kan rentene fradras etter de vanlige reglene som om avtalen ikke hadde vært inngått. For skatt­ytere som ikke har bokføringsplikt, vil dette medføre at ubetalte renter påløpt og forfalt etter den opprinnelige låneplanen må anses for misligholdte, og først komme til fradrag når de betales.

6.5.5 Ettergivelse av hovedstol

Ved hel eller delvis ettergivelse av hovedstol, påløper det ikke renter på den ettergitte delen av hovedstolen fra og med ettergivelsestidspunktet.