3.4 Beregningsgrunnlaget

3.4.1 Generelt

Enhver skattepliktig godtgjørelse som skatt­yter får utbetalt og som gjelder vederlag for arbeid om bord, eller som trer i stedet for slikt vederlag, inngår i grunnlaget for beregning av særskilt fradrag for sjøfolk, jf. sktl. § 6-61 tredje ledd. Dette gjelder f.eks.

  • brutto lønn
  • skattepliktig overskudd på utbetalte utgiftsgodtgjørelser som skal behandles etter nettometoden
  • ev. tariffmessig hyretillegg
  • serveringspenger og tips
  • foreldrepenger under forutsetning av at arbeidsforholdet ikke er opphørt. Foreldrepenger utbetalt for en periode etter at tjenesteforholdet er opphørt, kan ikke anses å komme i stedet for inntekt om bord, og inngår derfor ikke i beregningsgrunnlaget
  • sykepenger som trer i stedet for hyre. Sykepenger utbetalt for en periode etter at tjenesteforholdet er opphørt, kan ikke anses å komme i stedet for inntekt om bord, og inngår derfor ikke i beregningsgrunnlaget
  • visse tidsbegrensede skattepliktige ytelser ved sykdom som løpende utbetaling fra frivillig syke og ulykkesforsikring, jf. sktl. § 5-10 bokstav c nr. 4
  • hyre og likestilte ytelser ved sykdom eller skade som trer i stedet for inntekt om bord
  • kurshyre (ekstra lønn betalt av arbeidsgiver ved kurs i avspaseringsperioder)
  • verdien av skattepliktige naturalytelser som er innvunnet ved arbeid om bord. Dette gjelder selv om naturalytelsen gjelder ytelser på land, som f.eks. fri bil eller fri bolig
  • fortjeneste ved salgsvirksomhet om bord

Som inntekt av arbeid om bord regnes ikke inntekt oppebåret som ledd i selvstendig virksomhet om bord, jf. FSFIN § 6-61-3 annet ledd. Om inntekt av slappkistesalg, se pkt. 3.4.4.

Om inntekt opptjent i tjeneste mens skipet ligger ved land eller er under bygging, se pkt. 3.2.3 og pkt. 3.2.4.

3.4.2 Dagpenger, arbeidsavklaringspenger og uføretrygd

Dagpenger ved arbeidsledighet inngår ikke i beregningsgrunnlaget. Dette gjelder også dagpenger under permittering. Arbeidsavklaringspenger etter ftrl. kap. 11 inngår heller ikke i grunnlaget. Det samme gjelder uføretrygd etter ftrl. kap 12. Se FIN 23. mars 2004 i Utv. 2004/538.

3.4.3 Ventehyre

Etter administrativ praksis inngår også ventehyre i land i inntil 6 mnd. i grunnlaget for beregning av særskilt fradrag for sjøfolk når ventehyren har forbindelse med tjeneste om bord i skip som fyller vilkårene.

3.4.4 Slappkiste

Netto overskudd som skatt­yter har hatt ved sin salgsvirksomhet om bord inngår i beregningsgrunnlaget for særskilt fradrag for sjøfolk.

Eventuell skattepliktig fordel ved rimelig kjøp fra utsalgssted drevet av arbeidsgiver mv., inngår i beregningsgrunnlaget.

3.4.5 Eier av skipet

Skatt­ytere som eier skipet skal ha særskilt fradrag for sjøfolk for det tidsrommet de selv arbeider om bord. Beregningsgrunnlaget for fradraget for det tidsrom eier(e) arbeider om bord, settes til tariffmessig hyre for den stillingen eier(e) har om bord, jf. FSFIN § 6-61-3 første ledd. Beregningsgrunnlaget kan likevel ikke settes høyere enn eier(e)s netto virksomhetsinntekt fra driften av skipet etter fradrag for gjeldsrenter vedrørende virksomheten.

Beregningsgrunnlaget for særskilt fradrag for sjøfolk kan ikke trekkes ut av virksomhetsinntekten og behandles som lønnsinntekt, bortsett fra når skipet er eid av et kommandittselskap, skatt­yter er kommandittist i selskapet som eier skipet og kommandittselskapet har valgt å behandle utbetalingen som lønn.

3.4.6 Skattefrie inntekter

Alle inntekter som ikke anses som skattepliktige etter norsk intern rett eller som ikke skattlegges i Norge pga. skatteavtale, skal holdes utenfor beregningsgrunnlaget for særskilt fradrag for sjøfolk. Dette vil f.eks. gjelde

  • verdien av fritt opphold om bord på fartøy
  • ekstrahyre, effektgodtgjørelse og annen godtgjørelse ved forlis
  • krigsrisikotillegg som er opptjent under fart i erklært krigssone
  • etterlønn inntil 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp
  • særskilt fastsatt uniformsgodtgjøring
  • skattefritt stipend under utdanning, se emnet «Stipend»

3.4.7 Dødsfall

Lønn som er opptjent før skatt­yter dør, men som tidfestes etter dødsfallet og derfor skattlegges hos arving/gjenlevende ektefelle eller dødsbo, inngår ikke i beregningsgrunnlaget.

3.4.8 Lønn under skolegang

Lønn mv. under skolegang i land går i utgangspunktet ikke inn i grunnlaget for særskilt fradrag for sjøfolk. Lønn under kurs i avspaseringsperiode skal likevel inngå i beregningsgrunnlaget.