2.2 Hvem som er bokføringspliktige

Bokføringspliktige etter bokføringsloven § 2 er

  • enhver som har årsregnskapsplikt etter regnskapsloven, jf. bokføringsloven § 2 første ledd, herunder aksjeselskap og likestilt selskap stiftet i utlandet (NUF)
  • enhver som driver virksomhet og har plikt til å levere skattemelding for formues- og inntektsskatt mv. etter sktfvl. § 8-2. Det samme gjelder enhver som har plikt til å levere skattemelding for merverdiavgift etter sktfvl. § 8-3. Dette gjelder likevel ikke tilbydere av elektroniske tjenester som omfattes av forenklet registreringsordning som leverer skattemelding for merverdiavgift som nevnt i sktfvl. § 8-3 første ledd bokstav e, og som er bokføringspliktig utelukkende på grunnlag av plikten til å levere skattemelding etter denne bestemmelsen

Skattekontoret og Oljeskattekontoret kan i enkelttilfelle pålegge den som antas å drive virksomhet bokføringsplikt etter bokføringsloven for den virksomheten som drives, se bokføringsloven § 2 tredje ledd. Slikt pålegg kan begrenses til å gjelde enkelte bestemmelser i loven. Pålegget kan bare gis for to år av gangen.