4.2 Inntekt

4.2.1 Generelt

Inntektsbeskatningen av verdipapirfond følger i utgangspunktet reglene for skattlegging av aksjeselskaper, se sktl. § 10-1 første ledd og § 2-2 første ledd bokstav e. Om skattlegging av aksjeselskap, se emnet «Aksjeselskap mv. – allment».

4.2.2 Gevinst og tap ved realisasjon

Verdipapirfond omfattes av fritaksmetoden som subjekt, jf. sktl. § 2-38 første ledd bokstav b, se emnet «Fritaksmetoden». I tillegg er verdipapirfond generelt fritatt for skatteplikt på gevinst og har ikke fradragsrett for tap ved realisasjon av aksjer i selskaper utenfor EØS, jf. sktl. § 10-20 annet ledd. Dette gjelder også om aksjene er i selskap hjemmehørende i lavskatteland. Fritaksbestemmelsen i sktl. § 10-20 annet ledd gjelder også for utenlandske fond som skattlegges som hjemmehørende i Norge, når fondet oppfyller vilkårene for å anses som verdipapirfond etter legaldefinisjonen i verdipapirfondloven § 1-2 første ledd nr. 1. Det kreves ikke at slike utenlandske fond også må være regulert av de materielle reglene i verdipapirfondloven, se HRD (HR-2019-1726-A) i Utv. 2019/771 (Storebrand International Private Equity V Limited).

4.2.3 Utbytte

Verdipapirfond, jf. sktl. § 2-38 første ledd bokstav b, er i utgangspunktet ikke skattepliktig for lovlig mottatt utbytte på aksjer i selskaper/andeler i verdipapirfond hjemmehørende i Norge eller EØS-området, jf. sktl. § 2-38 annet ledd bokstav a. Se emnet «Fritaksmetoden», pkt. 2.3.4. Fritaksmetoden gjelder ikke for utdeling fra andre verdipapirfond som skattlegges som renteinntekt, jf. sktl. § 10-20 sjette ledd og pkt. 3.1.4. Fritaksmetoden får heller ikke anvendelse hvor utdelingen skriver seg fra et utenlandsk selskap som får fradrag for utdelingen, jf. sktl. § 2-38 tredje ledd bokstav h og emnet «Fritaksmetoden», pkt. 3.6. For aksjer mv. i selskaper hjemmehørende i lavskatteland utenfor EØS gjelder ikke fritaksmetoden, se emnet «Fritaksmetoden», pkt. 3.8. Om utbytte på aksjer mv. hjemmehørende i land utenfor EØS som ikke er lavskatteland, se emnet «Fritaksmetoden», pkt. 3.8.2.

Verdipapirfond som faller inn under fritaksmetoden skal skattlegges for tre prosent av utbytte som faller inn under fritaksmetoden, jf. sktl. § 2-38 sjette ledd. Om denne sjablongmessige inntektsføringen, se emnet «Fritaksmetoden», pkt. 4.

4.2.4 Fradrag

Verdipapirfond kan kreve fradrag i inntekten for den delen av utdeling til andelseierne som skattlegges som rente for mottaker, jf. sktl. § 10-20 første ledd, se pkt. 3.1 og pkt. 3.2.