9.2 Hvilke samvirkeforetak som har krav på fradrag for etterbetaling

9.2.1 Generelt

Samvirkeforetak som

  • skattlegges som samvirkeforetak etter sktl. § 2-2 første ledd bokstav d, se pkt. 2, og
  • i tillegg fyller vilkårene i sktl. § 10-50, se nedenfor,

kan på visse vilkår og innen visse grenser etter sktl. § 10-50, kreve fradrag for etterbetaling utdelt til medlemmer.

Dette gjelder følgende samvirkeforetak, jf. sktl. § 10-50 annet ledd

  • forbrukersamvirker
  • innkjøpsforetak som fordeler forutbestilte varer blant sine medlemmer
  • foretak som utelukkende eller hovedsakelig
    • kjøper inn råemner eller driftsmidler til bruk i jordbruk, skogbruk eller fiske
    • forhandler produkter fra medlemmenes jordbruks-, skogbruks- eller fiskerivirksomhet, eller
    • foredler produkter fra medlemmenes jordbruks- eller fiskerivirksomhet

9.2.2 Forbrukersamvirker, jf. sktl. § 10-50 annet ledd bokstav a

Forbrukersamvirker med fast utsalgssted som selger til foreningens medlemmer, jf. sktl. § 10-50 annet ledd bokstav a, har krav på fradrag for etterbetaling til medlemmene. Forbrukersamvirker tjener normalt medlemmenes private forbruk og ikke deres yrkes- eller næringsinteresser.

Mer enn halvparten av forbruksforeningens regulære omsetning må skje til medlemmene/andelseierne, se sktl. § 10-50 annet ledd. En kortvarig og forbigående økning av fremmedomsetningen medfører likevel ikke at foreningen mister karakter av samvirkeforetak etter sktl. § 10-50 annet ledd.

9.2.3 Innkjøpsforetak, jf. sktl. § 10-50 annet ledd bokstav b

Innkjøpsforening/innkjøpslag som fordeler forutbestilte varer til medlemmene, jf. sktl. § 10-50 annet ledd bokstav b, har krav på fradrag for etterbetaling til medlemmene. All omsetning må skje med medlemmene/andelseierne. Med "varer" i sktl. § 10-50 annet ledd bokstav b må forstås både fysiske varer og ikke-fysiske varer som f.eks. antennesignaler som materialiserer seg i lyd og bilder. Således vil f.eks. et foretak som betaler for å motta antennesignaler som distribueres videre til medlemmene mot betaling, måtte anses å "fordele forutbestilte varer blant sine medlemmer".

Et foretak som medvirker til inngåelse av avtaler om innkjøp fra en tredjepart til sine medlemmer mot provisjon, uten at foretaket selv kjøper inn og videreselger varene til medlemmene, anses ikke som innkjøpsforetak etter sktl. § 10-50 annet ledd bokstav b, se FIN 2. februar 2012 i Utv. 2012/277. Etterbetaling fra et slikt foretak faller inn under samvirkelova § 27, men siden foretaket faller utenfor sktl. § 10-50 annet ledd bokstav b, kommer ikke unntaket fra utbyttebeskatning i sktl. § 10-11 niende ledd til anvendelse. Etterbetaling til medlemmene skal etter dette anses som utbytte etter sktl. § 10-11.

9.2.4 Innkjøpsforetak for jordbruk, skogbruk eller fiske, jf. sktl. § 10-50 annet ledd bokstav c nr. 1

Foretak som utelukkende eller hovedsakelig kjøper inn råemner eller driftsmidler til bruk i jordbruk, skogbruk eller fiske, jf. sktl. § 10-50 annet ledd bokstav c nr. 1, har krav på fradrag for etterbetaling til medlemmene. Det kreves ikke at foretaket hovedsakelig driver med­lems­omset­ning, men omsetningen må hovedsakelig være til virksomheter innenfor jordbruk, skogbruk eller fiske.

9.2.5 Salgsforetak for jordbruk, skogbruk eller fiske, jf. sktl. § 10-50 annet ledd bokstav c nr. 2

Foretak som forhandler produkter fra medlemmenes jordbruks- skogbruks- eller fiskerivirksomhet, jf. sktl. § 10-50 annet ledd bokstav c nr. 2, har krav på fradrag for etterbetaling til medlemmene. Som "produkt" i skatteloven § 10-50 annet ledd bokstav c nr. 2 anses også et samvirkeforetaks salg av rett til jakt og fiske på medlemmenes grunn. Det er tilstrekkelig at salgsvirksomheten hovedsakelig gjelder produkter fra medlemmer og at det hovedsakelig omsettes produkter fra primærnæringene, se FIN 24. august 1949 i Utv. IV/809.

9.2.6 Samvirkeforetak som foredler produkter i jordbruks- eller fiskerivirksomhet, jf. sktl. § 10-50 annet ledd bokstav c nr. 3

Foretak som foredler produkter i jordbruks- og fiskerivirksomhet, jf. sktl. § 10-50 annet ledd bokstav c nr. 3, har krav på fradrag for etterbetaling til medlemmene. Det er tilstrekkelig at foredlingsvirksomheten hovedsakelig gjelder produkter fra medlemmer og at det hovedsakelig foredles produkter fra en av de to nevnte næringene. Foredling av produkter fra skogbruk omfattes ikke her, se FIN 26. mai 1997 i Utv. 1997/ 890.

9.2.7 Jordbruksvirksomhet

Med jordbruksvirksomhet menes også hagebruk, gartneri, biavl og pelsdyravl, jf. sktl. § 10-50 fjerde ledd.

9.2.8 Likestilt med medlemsomsetning

Visse former for fremmedomsetning likestilles med egenomsetning, jf. § 10-50 tredje ledd. Dette gjelder:

  • innkjøp fra annet fiskesalgslags medlemmer hvis leveransen gir fiskeren rett til etterbetaling på lik linje med lagets egne medlemmer
  • innkjøpssamvirkes innkjøp fra et annet samvirkeforetak i markedsregulerende hensikt
  • kjøp etter pålegg fra statlig myndighet