3.1 Generelt

Personer som har midlertidig opphold på Svalbard som sammenhengende varer i minst 30 dager og utfører arbeid eller utøver næringsvirksomhet der, skal svare skatt til Svalbard av inntekt vunnet ved slikt arbeid eller virksomhet, jf. svalbsktl. § 2-2 første ledd.

Personer som har midlertidig opphold på Svalbard som sammenhengende varer i minst 30 dager er i tillegg skattepliktig til Svalbard for følgende ytelser som de mottar under oppholdet, jf. svalbsktl. § 2-2 annet ledd, jf. sktl. § 5-10 bokstav c:

  • dagpenger under arbeidsløshet etter ftrl. kap. 4
  • sykepenger etter ftrl. kap. 8 og stønad etter kap. 9
  • foreldrepenger etter ftrl. kap. 14
  • dagpenger i privat syke- og ulykkesforsikring som overstiger kr 20 pr. dag

Skatteplikten etter svalbsktl. § 2-2 annet ledd er betinget av at vedkommende var i aktivt arbeid på Svalbard da retten til utbetaling oppstod.

De ovennevnte inntektene inngår verken i alminnelig inntekt eller personinntekt på fastlandet. Dette gjelder selv om vedkommende er skattemessig bosatt på fastlandet. Forutsetningen er at inntekten faktisk er skattlagt på Svalbard, jf. sktl. § 2-35 annet ledd bokstav c. Det skal ikke gis fradrag på fastlandet for kostnader som knytter seg til inntekten som skattlegges på Svalbard.