1 Generelt

Sktl. § 6-41 har regler om begrensning av rentefradrag i konsern og mellom nærstående parter. Om hvilke selskaper mv. som omfattes av reglene, se pkt. 2. Reglene innebærer at det ikke gis fradrag for rentekostnader som overstiger 25 % av en særskilt beregnet resultatstørrelse. For selskap mv. i konsern gjelder fradragsbegrensningen både renter som betales til nærstående part (interne renter) og renter som betales til ikke-nærstående part (eksterne renter). Selskaper innenfor konsern kan imidlertid få fullt fradrag for gjeldsrentene hvis selskapet oppfyller vilkårene etter den egenkapitalbaserte unntaksregelen i sktl. § 6-41 åttende ledd, se pkt. 13. Selv om unntaksregelen får anvendelse, gjelder likevel regelen om begrensing av fradrag for renter mellom nærstående også for selskap i konsern slik at renter til nærstående part utenfor konsern kan avskjæres se sktl § 6-41 niende ledd. Om hva som menes med nærstående part utenfor samme konsern i sktl. § 6-41, niende ledd, se pkt. 10.2. For selskap mv. som ikke er i konsern er det bare interne renter som kan begrenses, men renter betalt til uavhengige tredjeparter kan fortrenge fradrag for interne renter.

Om hva som menes med selskap mv. i konsern, se sktl. § 6-41 femte ledd første og annet punktum og pkt. 3.

Om hva som menes med nærstående part, se sktl. § 6-41 femte ledd annet, tredje og fjerde avsnitt og pkt. 8. Ved beregningen av rentefradragsrammen tas det utgangspunkt i skatt­yterens alminnelige inntekt (ev. årets underskudd), før ev. begrensning av rentefradraget. For selskap mv. i konsern skal det i dette grunnlaget gjøres fradrag for mottatt konsernbidrag fra selskap mv. som benytter den egenkapitalbaserte unntaksregelen i sktl. § 6-41 åttende ledd. Netto rentekostnader og skattemessige avskrivninger skal tilbakeføres i beregningsgrunnlaget. Rammen for rentefradraget utgjør 25 % av denne resultatstørrelsen. Nærmere om den egenkapitalbaserte unntaksregelen, se pkt. 13.

Begrensningen beregnes individuelt for hver enkelt skatt­yter.

Avskjæring av rentefradrag skal bare foretas hvis netto rentekostnader overstiger et terskelbeløp. Terskelbeløpet er forskjellig for selskaper mv. innenfor konsern og selskaper mv. utenfor konsern. Nærmere om terskelbeløpet, se pkt. 6.

Renteinntekter vil være skattepliktig for kreditor selv om debitor kan ha begrenset fradragsrett for rentekostnader.