8.2 Betinget vederlag

Om tilfeller hvor det er knyttet betingelser til selve overdragelsen, se pkt. 4.3. Hvis kravet på en del av vederlaget bare kan gjøres gjeldende hvis en fremtidig begivenhet inntrer (suspensiv betingelse), skal det ses bort fra det betingede vederlaget ved beregningen av gevinst eller tap. Eventuell senere økning av vederlaget som følge av at betingelsen inntrer, inntektsføres når betingelsen har inntrådt.

Om et tilfelle der usikkerheten bare knyttet seg til selve beregningen av vederlaget, se HRD i Utv. 2006/501 (Rt. 2006/333). (Tidfesting av aksjegevinst hvor vederlagets størrelse ikke var endelig beregnet det året aksjene ble overdratt.)

Om et tilfelle der kjøpsavtale skulle inngås og kjøper samtidig skulle få faktisk rådighet over et tomteområde, men hvor avtalen skulle falle bort etter 10 år dersom kjøperne valgte å ikke betale resterende del av kjøpesum, se BFU 57/2007https://www.skatteetaten.no/rettskilder/type/uttalelser/bfu/om-gevinst-ved-realisasjon-av-tomteomrade-anses-som-kapitalinntekt-og-om-tidspunktet-for-beskatning/. (SKD kom til at vederlaget skulle tidfestes det året rådigheten gikk over, da det ikke var tilstrekkelig usikkerhet knyttet til kjøpers oppfyllelse av avtalen.)