2.6 Skatteavtale, virkninger ved skatteavtalemessig bosted i utlandet

2.6.1 Bosted

Når norske skattemyndigheter anser skatt­yter som bosatt i den andre staten etter skatteavtalens bostedsbestemmelse, jf. NSA art. 4, skal skatt­yter også behandles som bosatt i den andre staten ved anvendelsen av øvrige bestemmelser i skatteavtalen.

Bosted i utlandet etter skatteavtalen fører ikke i seg selv til at skatt­yters skattemessige bosted i Norge etter intern rett har opphørt. Spørsmål om opphør av skattemessig bosted i Norge etter intern rett må alltid avgjøres etter bestemmelsene i sktl. § 2-1. For forhold som ikke omfattes av skatteavtalen skal skatt­yter fremdeles behandles fullt ut som bosatt i Norge etter norsk intern rett.

At bostedet i Norge etter intern rett ikke opphører, får også betydning dersom bostedet i utlandet etter skatteavtalen faller bort. Dette vil være aktuelt der tilknytning til skatteavtalelandet endres, f.eks. dersom personen flytter videre til et annet land. Skatt­yter skal da behandles som fortsatt bosatt i Norge med full skatteplikt etter norsk intern rett. I slike tilfeller kreves det altså ikke at han må fylle vilkårene for innflytning for å anses bosatt i Norge.

2.6.2 Beskatningsrett og gjennomføring av eventuell skattlegging

Konsekvensen av å være bosatt i Norge etter norsk intern rett, men skatteavtalemessig bosatt i en annen stat, er at den staten hvor skatt­yter er bosatt etter skatteavtalen, vil ha en eksklusiv beskatningsrett til alle inntekter som etter avtalen bare kan skattlegges i bostedsstaten. For eksempel vil pensjonen til en nordmann som oppholder seg i Spania, i et slikt tilfelle ikke kunne skattlegges i Norge, men bare i Spania.

Norge vil i et slikt tilfelle anses som kildestat etter skatteavtalen. Norge vil da som regel etter skatteavtalen bare ha rett til å skattlegge formue og inntekter med tilknytning til Norge, f.eks. aksjeutbytte fra selskap hjemmehørende i Norge, virksomhetsinntekt i Norge og inntekt fra fast eiendom i Norge. Den formuen og de inntektene som Norge kan skattlegge som kildestat, har Norge rett til å skattlegge uavhengig av om de oppebæres av en person som er skatteavtalemessig bosatt i Norge eller i utlandet.

Formue og inntekt som ikke omfattes av skatteavtalen, kan alltid skattlegges i Norge når skatt­yter er skattemessig bosatt i Norge etter intern rett.

Skatt­yter som er internrettslig bosatt i Norge, har krav på minstefradrag, personfradrag og fribeløp for trinnskatten uten avkortning selv om han er bosatt i en annen stat etter skatteavtale. Skatt­yter kan kreve fradrag for gjeldsrenter i Norge etter de vanlige reglene for person bosatt i Norge. Om hvilke skattesubjekter som omfattes av skjermingsreglene, se emnet «Aksjer – utbytte», pkt. 5.2. Om gjelds- og gjeldsrentefordeling, se emnet «Utland – formue, gjeld og gjeldsrenter».