11.2 Godtgjørelse til ikke-bokføringspliktige

11.2.1 Utgangspunkt, skattefri godtgjørelse uten tidsbegrensning når vilkårene er oppfylt

Godtgjørelse utbetalt til ikke-bokføringspliktige skatt­ytere til dekning av merkostnader til kost og losji er ikke skattepliktig dersom vilkårene for skattefri dekning etter sktl. § 5-15-første ledd bokstav q er oppfylt.

Tidsbegrensningen på 24 måneder for fradrag ved pendleropphold i FSFIN § 6-13-1 første ledd annet punktum, se pkt. 3.9, gjelder ikke for utgiftsgodtgjørelser. Om overgang fra fradrag til dekning fra arbeidsgiver og 24-månedersregelen, se pkt. 3.9.

11.2.2 Unntak, skatt­yter som benytter reglene om kildeskatt for utenlandske arbeidstakere

Utgiftsgodtgjørelse til dekning av merkostnader til kost og losji under pendleropphold og på besøksreiser vil alltid være skattepliktig for skatt­yter som benytter reglene om kildeskatt for utenlandske arbeidstakere i sktl. kap. 19. Om kildeskatteordningen, se emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere».

11.2.3 Særlig om utenlandske sokkelarbeidere som får standardfradrag etter sktl. § 6-70

Utgiftsgodtgjørelse til dekning av kostnader til kost og losji er skattepliktig for utenlandske sokkelarbeidere (bosatt innenfor eller utenfor EØS) som utelukkende er skattepliktige etter petroleumsskatteloven, og som velger standardfradrag for utenlandske arbeidstakere, jf. petroleumsskatteloven § 2 første ledd annet punktum. Nærmere om standardfradraget, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 12.2.6. Om skattemessig behandling av fritt opphold på sokkelinnretning, se emnet «Sokkelarbeidere», pkt. 2.

11.2.4 Særlig om utenlandske sjøfolk

Utenlandske sjøfolk som bare er begrenset skattepliktig til Norge etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav h, skal ha standardfradrag, jf. sktl. § 6-70 første ledd. Utgiftsgodtgjørelse til dekning av kostnader til dekning av kost og losji om bord vil i slike tilfeller være skattepliktig. Nærmere om standardfradraget, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 12.2.6. Om skattefrihet for fritt opphold om bord på skip, se emnet «Sjøfolk», pkt. 2.1.

11.2.5 Underskudd på kostgodtgjørelse, kostnadene dokumenteres

Underskudd i den mottatte godtgjørelsen er fradragsberettiget når de faktiske kostnadene som godtgjørelsen skal dekke, dokumenteres for hele året. Ved underskuddsberegningen skal faktiske kostnader ikke reduseres med kostbesparelsen i hjemmet når skatt­yter er på yrkesreise. Om begrensing av fradragsretten etter 24-månedersregelen, se pkt. 11.2.7.

11.2.6 Underskudd på kostgodtgjørelse, kostnadene dokumenteres ikke

Selv om kostnadene ikke dokumenteres, kan skatt­yter kreve fradrag for differansen mellom gjeldende skattefri godtgjørelsessats for kost ved overnatting på hotell og en eventuell lavere utgiftsgodtgjørelse dersom vedkommende sannsynliggjør å ha bodd på hotell. Sannsynliggjør skatt­yter å ha bodd på pensjonat eller annet overnattingssted (hybel/brakke) uten kokemuligheter, gjelder det samme i forhold til disse satsene. Retten til fradrag for beregnet underskudd ved bruk av satsene for henholdsvis hotell og pensjonat eller hybel/brakke uten kokemuligheter, gjelder både ved yrkesopphold og pendleropphold. Om begrensing etter 24-månedersregelen, se pkt. 11.2.7.

Skatt­yter som ved yrkesopphold bor på overnattingssted med kokemuligheter, kan også uten å dokumentere kostnadene kreve fradrag for et underskudd tilsvarende differansen mellom satsen på kr 94 per døgn og en eventuell lavere godtgjørelse.

Skatt­yter som er på pendleropphold (ikke på yrkesreise/yrkesopphold) og som har kokemuligheter i tilknytning til pendlerboligen, anses ikke å ha merkostnader til kost. Eventuell godtgjørelse for merkostnader til kost skal i slike tilfeller behandles som lønn i alle sammenhenger, jf. sktl. § 5-15 første ledd bokstav q nr. 1 annet punktum.

11.2.7 Underskudd på kostgodtgjørelse, 24-månedersbegrensningen for pendlere

24-månedersbegrensningen i sktl. § 6-13 første ledd annet punktum gjelder for pendleres fradragsrett for merkostnader til kost og losji, herunder fradrag for underskudd på godtgjørelse til dekning av slike kostnader. Dette innebærer at selv om arbeidsgivers dekning av kostnaden gjennom utgiftsgodtgjørelse etter satsforskriften er skattefri også etter utløpet av 24-månedersperioden, jf. sktl. 5-15 første ledd bokstav q, så kan det ikke kreves fradrag for et ev. underskudd på slik godtgjørelse etter at 24-månedersperioden er passert. Nærmere om 24-månedersregelen, se pkt. 3.9.

11.2.8 Minstefradrag

Overskudd på godtgjørelse inngår i beregningsgrunnlaget for minstefradraget. Eventuelt underskudd fratrekkes utenom minstefradraget.

11.2.9 Godtgjørelse til kost og losji ved forlenget opphold

Om godtgjørelse til kost og losji ved forlenget opphold utenfor hjemmet (privat weekendopphold), se emnet «Naturalytelser i arbeidsforhold», pkt. 6.34.6.

11.2.10 Forenklet overskuddsberegning av kostgodtgjørelse

Er godtgjørelse til dekning av kostutgifter utbetalt med høyere satser enn nedenfor, vil merutbetalingen gi et skattepliktig overskudd, med mindre full kostnadsdokumentasjon for hele året fremlegges. Eventuelt skattepliktig overskudd beregnes fra første dag. Satsene gjelder for opphold både innenlands og utenlands.

Godtgjørelse for kostnader til kost mv. ved arbeidsopphold utenfor hjemmet med overnatting kan normalt anses medgått i sin helhet dersom godtgjørelsen er utbetalt etter satser med inntil

  • kr 609 per døgn for skatt­ytere som kan sannsynliggjøre å ha bodd på hotell, og selv betaler frokosten i tillegg til romprisen
  • kr 487 per døgn for skatt­ytere som kan sannsynliggjøre å ha bodd på hotell, men hvor frokost inngår i romprisen
  • kr 170 per døgn for skatt­ytere som kan sannsynliggjøre å ha bodd på pensjonat eller hybel/brakke uten kokemuligheter
  • kr 94 per døgn for skatt­ytere som under yrkesopphold (ikke pendleropphold) har bodd privat eller på hybel/brakke med kokemuligheter eller ikke kan sannsynliggjøre hvordan de har innrettet seg under arbeidsforholdet

Ved overskuddsberegningen skal del av døgn som overstiger helt reisedøgn med minst seks timer, regnes som helt døgn.

Reglene gjelder også for utenlandske arbeidstakere som er på yrkesopphold selv om de benytter reglene i sktl. kap. 19 om kildeskatt på lønnsinntekt. Utgiftsgodtgjørelse til dekning av merkostnader til kost under pendleropphold vil imidlertid alltid være skattepliktig for skatt­yter som benytter reglene om kildeskatt for utenlandske arbeidstakere i sktl. kap. 19, se pkt. 3.3 og emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere».

Forutsetningen for at kostgodtgjørelsen skal anses medgått i sin helhet er at skatt­yteren må dekke de reelle kostnadene selv, uten subsidiering fra arbeidsgiver eller hans oppdragsgiver, se pkt. 8.2.1.

For at godtgjørelse etter hotell- og pensjonatsats i utgangspunktet ikke skal anses å gi overskudd, må skatt­yter kunne sannsynliggjøre å ha bodd på henholdsvis hotell eller pensjonat. Om krav til sannsynliggjøring, se pkt. 6.2. Kan skatt­yter som er på yrkesreise/yrkesopphold ikke sannsynliggjøre at han har bodd på hotell eller pensjonat, ev. annen overnatting uten kokemuligheter under yrkesoppholdet, vil den delen av godtgjørelsen som overstiger satsen på kr 94 per døgn for hybel/brakke med kokemuligheter være skattepliktig med mindre han kan dokumentere høyere kostnader.

Nærmere om hva som menes med kokemulighet, se pkt. 4.2.4.

Ved overnatting på hurtigrute og ferger, som f.eks. ferger til Danmark eller Tyskland, anses utbetaling av kostgodtgjørelse i samsvar med sats for hotellovernatting ikke å gi overskudd. Ved overnatting på tog, buss, bil, båt, fly e.l., anses utbetaling i samsvar med satsen for pensjonat eller hybel/brakke uten kokemuligheter ikke å gi skattepliktig overskudd. Overskytende beløp er skattepliktig inntekt med mindre skatt­yter kan dokumentere høyere kostnader, jf. satsforskriften § 2.

Satsene ovenfor gjelder i prinsippet uavhengig av hvor lenge skatt­yteren har oppholdt seg på et arbeidssted, og skal således ikke reduseres ved sammenhengende opphold på samme sted utover 28 dager.

Satsene for skattefri godtgjørelse gjelder uavhengig av om skatt­yter er enslig, samboer eller gift.

11.2.11 Påspandert måltid

Blir skatt­yter under arbeidsoppholdet utenfor hjemmet påspandert ett eller flere enkeltstående måltider, må den godtgjørelsen som skal anses skattefri reduseres tilsvarende.

Fradrag for påspandert måltid skal utgjøre henholdsvis 20 % av godtgjørelsen for frokost, 30 % for lunsj og 50 % for middag. Dette gjelder for fradragssatsene for kost både ved hotell-, pensjonat- og brakkeovernatting.

11.2.12 Eksempler på beregning av overskudd/underskudd kostgodtgjørelse

Nedenfor følger eksempler på beregning av overskudd/underskudd på kostgodtgjørelse både etter Skattedirektoratets satser/regler og statlig regulativ.

Eksempel 1
Overnatting på hotell på reise der arbeidstakeren får trekkfri kostgodtgjørelse etter Skattedirektoratets forskuddssatser, og hvor kostgodtgjørelsen er redusert på grunn av påspandert en lunsj og en middag.
5 kostdøgn à kr 609 etter SKDs forskuddssatser
kr
3045
- påspandert lunsj (609 x 30 %)
kr
182
- påspandert middag (609 x 50 %)
kr
304
kr
486
Netto godtgjørelse etter satser for skattefri godtgjørelse fastsatt av SKD
kr
2559
Blir godtgjørelse utbetalt med kr 2 559, er den skattefri. Blir det utbetalt kr 3 045, er det skatte­pliktige overskuddet på kr 486. Splittes godtgjørelsen opp i en trekkfri del på kr 2 559 og en trekkpliktig del på kr 486, vil den trekkfrie delen ikke være arbeidsgiveravgiftspliktig (Eksempelet forutsetter at frokost ikke er inkludert i romprisen. Er frokost inkludert, må det i tillegg fratrekkes kr 121 per overnatting.)
Eksempel 2
Arbeidstaker får utbetalt kostgodtgjørelse etter Skattedirektoratets forskuddssatser for hotellovernatting, men har overnattet på brakke uten kokemuligheter. Han har fått påspandert én lunsj og én middag.
5 kostdøgn à kr 609
kr
3 045
Reduksjon av kostgodtgjørelsen:
-
påspandert lunsj
kr
182
-
påspandert middag
kr
304
kr
486
Netto utbetalt godtgjørelse
kr
2 559
Beregning av overskudd
Skattefri del:
5 kostdøgn à kr 170
kr
850
-
påspandert lunsj (170 x 30 %)
kr
51
-
påspandert middag (170 x 50 %)
kr
85
kr
136
kr
714
Skattepliktig overskudd
kr
1 845
Eksempel 3
Overnatting på hotell. Beregning av netto godtgjørelse etter satsene i særavtale. Skatt­yter har vært borte 2 hele døgn med tillegg av 8 timer. Kostgodtgjørelse etter satsene i særavtale er redusert på grunn av 2 frokoster (dag 2 og 3) inkl. i romprisen, samt påspandert én lunsj (dag 2) og én middag (dag 2).
2 kostdøgn à kr 801,- etter satsene i særavtale
kr
1 602
+
Kostdekning for mellom 6 og 12 timer ut over hele døgn
kr
315
Sum
kr
1 917
÷
2 stk. frokost inkl. i romprisen kr 801,- x 20 % x 2
kr
320
÷
1 stk. lunsj kr 801 x 30 %
kr
243
÷
1 stk. middag kr 801 x 50 %
kr
400
Sum måltidstrekk
kr
963
kr
963
Netto godtgjørelse etter satsene i særavtale
kr
954
Arbeidsgiver må splitte opp ovenstående i én del som oppfyller vilkårene for trekkfritak, og én overskytende del som må behandles som lønn. Om beregningen av trekkfri del av utgiftsgodtgjørelse for samme reise, se eksempel 4.
Eksempel 4.
Beregning av trekkfri utgiftsgodtgjørelse etter Skattedirektoratets forskuddssatser for samme reise som i eksempel 3. Ved beregningen av trekkfri godtgjørelse behandles 6 timer eller mer inn i nytt døgn som helt døgn.
3 kostdøgn à kr 609 etter SKDs forskuddssatser
kr
1 827
÷
2 stk. frokost inkl. i romprisen kr 609,- x 20 % x 2
kr
243
÷
1 stk. lunsj kr 609 x 30 %
kr
182
÷
1 stk. middag kr 609 x 50 %
kr
304
Sum måltidstrekk
kr
729
kr
729
Trekkfri godtgjørelse etter SKDs forskuddssatser
kr
1 098
Ved sammenhold av eksempel 3 og eksempel 4 blir det et samlet underskudd for hele reisen på kr 110. Dette framkommer slik:
Sum godtgjørelse iht. særavtale etter fradrag for måltidstrekk
kr
954
÷
Trekkfri godtgjørelse etter SKDs forskuddssatser
kr
1 098
=
Samlet underskudd for reisen sett under ett
kr
144
Spesifikasjon av overskudd/underskudd for hvert døgn:
Døgn nr 1:
For døgn nr. 1 hvor det ikke er noen måltidstrekk blir overskuddet differansen mellom satsen i særavtalen på kr 801 og Skattedirektoratets fradragssats på kr 609, dvs. kr 192.
Døgn nr. 2
For døgn nr. 2 blir det fullt måltidstrekk (alle måltider dekket), slik at det ikke blir noe beløp til utbetaling, dvs. verken overskudd eller underskudd.
Døgn. nr. 3
For døgn nr. 3 ytes regulativgodtgjørelse for reise uten overnatting med varighet mellom 6 og 12 timer, dvs. kr 315, mens fradrag gis etter satsen for helt døgn. Måltidstrekket fastsettes med utgangspunkt i døgnsats. Beregningen blir da slik:
Sats i særavtale
Fradragssats
Godtgjørelse/fradragssats
kr
315
kr
609
÷
Trekk (20 %) for frokost inkl. i romprisen
kr
160
kr
121
Utbetalt/fradrag
kr
155
kr
488
Underskudd for dag/døgn nr. 3 blir etter dette: kr 155 ÷ kr 488 = kr 333
Arbeidsgivers innrapportering av trekkfri kostgodtgjørelse blir da slik:
Døgn 1: Trekkfri godtgjørelse blir kr 609. Overskytende del på kr 192 er trekkpliktig og skattepliktig lønnsinntekt.
Døgn 2: Ingen utbetaling da alle måltider er dekket.
Døgn 3: Trekkfri godtgjørelse etter særavtale er kr 155.

Skatt­yter må selv fastsette et underskudd for døgn 3 på kr 333 i skattemeldingen. Om fradragsrett for underskudd på kostgodtgjørelse, se pkt. 11.2.5 og pkt. 11.2.6.

11.2.13 Spesielt om underskudd som ikke framkommer av innrapporteringen fra arbeidsgiver

Underskudd på kostgodtgjørelse må føres i skattemeldingen. Dette gjelder også for overskudd på slik godtgjørelse, men dette vil normalt være innrapportert av arbeidsgiver og forhåndsutfylt.

Underskudd på godtgjørelse for yrkesreiser med overnatting inngår ikke i minstefradraget.

11.2.14 Losjigodtgjørelse ved arbeidsopphold utenfor hjemmet

Godtgjørelse som en pendler mottar til dekning av losjikostnader er bare skattefri i den utstrekning den dekker dokumenterte losjikostnader. Dette gjelder både dekning/refusjon av husleie for leid bolig og av faktiske kostnader til pendlerbolig som skatt­yter eier. Tidsbegrensingen på 24 måneder i sktl. § 6-13 første ledd annet punktum knyttet til skatt­yters fradragsrett ved pendleropphold, gjelder ikke for utgiftsgodtgjørelser. Dette innebærer at skatt­yter kan få skattefri dekning av losjikostnadene selv om fradragsretten for de som må dekke kostnadene selv, er avskåret etter 24-månedersregelen. Reglene gjelder ved arbeidsopphold både i og utenfor Norge.

Reglene gjelder også for utenlandske arbeidstakere såfremt de ikke benytter reglene om kildeskatt på lønnsinntekten. Utgiftsgodtgjørelse til dekning av losjikostnader under pendleropphold er alltid skattepliktig for skatt­yter som benytter reglene om kildeskatt for utenlandske arbeidstakere i sktl. kap. 19, se pkt. 3.3 og emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere». Det samme gjelder for utenlandske sjøfolk som skal ha standardfradrag etter sktl. § 6-70 og utenlandske sokkelarbeidere som velger slikt standardfradrag.

11.2.15 Nattillegg på reiser innenlands

For skatt­yter som er på tjenestereise/yrkesreise innenlands, kan det gis ulegitimert nattillegg etter statlig regulativ (særavtale om dekning av utgifter til reise og kost innenlands) når 5 timer eller mer av natten tilbringes utenfor hjemmet. Nattillegget etter særavtalen utgjør kr 435 per døgn og utbetales uten at vedkommende arbeidstaker behøver å redegjøre for hvor overnatting har funnet sted. Overnatting kan imidlertid ikke skje i eget hjem, herunder hybel eller hytte. Ulegitimert nattillegg ytes ikke når sovekupe/lugar er inkludert i billetten. Ulegitimert nattillegg som utbetales i samsvar med statlig regulativ anses ikke å gi skattepliktig overskudd, selv om kostnadene ikke dokumenteres. Om hva som er yrkesreise, se emnet «Reise – avgrensning mellom arbeidsreiser, besøksreiser og yrkesreiser». Ulegitimert nattillegg på inntil kr 435 kan i slike tilfeller utbetales trekkfritt etter skattebetalingsforskriften § 5-6-12 fjerde ledd tredje punktum.

Satsen i Særavtale om dekning av utgifter til reise og kost innenlands gjelder bare de første 28 døgn, jf. avtalen § 1 nr. 2. Fra med dag 29 gjelder Særavtale om økonomiske vilkår ved endret tjenestested mv. (Da dekkes bare legitimerte merutgifter til husleie med inntil kr 10 984 per mnd. fra det 29. døgnet og inntil 2 år, jf. avtalen § 3 nr. 3 b. Etter den tid fastsettes godtgjørelsen konkret.) Sammenhengende opphold avbrytes ikke ved at skatt­yteren reiser bort fra arbeids-/oppholdsstedet i fritiden.

Reglene ovenfor forutsetter at arbeidsgiver eller hans oppdragsgiver ikke har subsidiert arbeidstakerens eventuelle losjikostnader direkte eller indirekte. Foreligger slik subsidiering, er godtgjørelsen ut over dokumenterte losjikostnader skattepliktig.

Om hvilke kostnader til losji som er fradragsberettigede, se pkt. 7.2.

11.2.16 Godtgjørelse ved endret tjenestested, beordringstillegg, kompensasjonstillegg, «borteboertillegg» e.l.

Spørsmål om overskudd på godtgjørelse etter statens «Særavtale om økonomiske vilkår ved endret tjenestested mv.», beordringstillegg, kompensasjonstillegg, borteboertillegg mv.) avgjøres på grunnlag av vanlige retningslinjer og fradragssatser, jf. bl.a. pkt. 7.2.

11.2.17 Kost, langtransportsjåfører

Godtgjørelse til kost for ansatte langtransportsjåfører kan utbetales trekkfritt med inntil kr 300 per døgn. Satsen gjelder ved kjøring både i Norge og i utlandet. Det kan normalt legges til grunn at godtgjørelsen ikke har gitt overskudd. Bestemmelsen om at del av døgn som overstiger hele reisedøgn med minst 6 timer, regnes som helt døgn ved beregningen av skattefri godtgjørelse, gjelder ikke for langtransportsjåfører under utøvelsen av yrket. For fravær som f.eks. overstiger ett døgn, men som ikke varer minst 48 timer, vil maksimal trekkfri kostgodtgjørelse derfor være kr 300. Nærmere om dette, se emnet «Langtransportsjåfører».

Da langtransportsjåfører har mobilt arbeidssted og dermed ikke anses å være på yrkesreise ved utøvelsen av arbeidet, vil slik kostgodtgjørelse være skattepliktig for utenlandsk sjåfør som benytter reglene om kildeskatt for utenlandske arbeidstakere i sktl. kap. 19. Nærmere om kildeskatteordningen, se pkt. 3.3 og emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere».

11.2.18 Kost, flybesetning

Om overskuddsberegning på kostgodtgjørelse til flybesetning, se emnet «Flypersonell (sivilt)».

11.2.19 Ulegitimerte småutgifter

Det er ikke fradragsrett for ulegitimerte småutgifter verken på reiser i Norge eller i utlandet. Kontantgodtgjørelse til dekning av slike kostnader er trekkpliktig og skattepliktig i den utstrekning arbeidstaker ikke legitimerer kostnadene overfor arbeidsgiver. Trekkplikten framgår av skattebetalingsforskriften § 5-6-12 fjerde ledd annet punktum.

Om behandling av fri kost og losji når arbeidstakeren krever 10 % standardfradrag for utenlandske arbeidstakere ved fastsettingen, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 12.2.6. Om behandling av fri kost og losji for arbeidstaker som benytter kildeskatteordningen for utenlandske arbeidstakere, se emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere».

11.2.20 Losji

Arbeidstaker må ved opphold i utlandet dokumentere faktiske losjikostnader som vilkår for skattefri dekning av arbeidsgiver.

Hvis arbeidsgiver betaler losjigodtgjørelse som overstiger arbeidstakers dokumenterte kostnader, skal differansen innrapporteres som lønn og skattlegges hos arbeidstaker.

11.2.21 Utenlandstillegg ved opphold i utlandet

Godtgjørelse til dekning av økte leveomkostninger som utbetales til norske tjenestemenn («utenlandstillegg», «utetillegg», mv.) under opphold i utlandet er ikke skattepliktig, jf. sktl. § 5-15 første ledd bokstav d. Skattefritaket gjelder også forhøyet utenlandstillegg for medfølgende ektefelle eller samboer.

Om skattefritak for godtgjørelse til dekning av merkostnader for personer som tjenestegjør i fredsstyrker i utlandet, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 3.5.2.

Om skattlegging av utenlandstillegg til andre grupper, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 9.

Skattefritaksregelen i sktl. § 5-15 første ledd bokstav d omfatter ikke eventuelt overskudd på utgiftsgodtgjørelse etter satser fastsatt i satsforskriften.