3.3 Spesielt om tomtefeste

Etter lov 20. desember 1996 nr. 106 om tomtefeste § 6 kan det avtales at festeren ved et tilskudd (innfestingssum) skal dekke en andel av bortfesterens utlegg til grunnlagsinvesteringer som vei, vann mv. Skattemessig skal bortfesteren nedskrive innfestingssummen på den aktiverte verdien av grunnlagsinvesteringene for den aktuelle tomten. Dette vil dermed få betydning for gevinstberegningen ved eventuell senere realisasjon av tomten. I den utstrekning innfestingssummen overstiger den bortfestede tomtens andel av den aktiverte verdien av grunnlagsinvesteringene, skal det overskytende skattlegges i innfestingsåret.

Stiftelse av tidsubegrensede (stetsevarige) tomtefester hvor det betales årlig festeavgift, behandles normalt ikke som realisasjon av tomten. Dette gjelder også om noe av det samlede vederlaget til bortfester tas ut som engangssum. Engangssummen skal da fordeles over festetidens lengde.

Er festeavgiften satt så lav og engangsvederlaget så høyt at likheten med tomtesalg blir dominerende, behandles stiftelse av tidsubegrensede (stetsevarige) tomtefester likevel som realisasjon, jf. sktl. § 9-2 annet ledd bokstav a. For bortfesteren skal engangsvederlaget behandles som realisasjonsvederlag og for festeren som inngangsverdi. Om behandlingen av den årlige festeavgiften, se pkt. 3.4.

Stiftes tidsubegrenset (stetsevarig) tomtefeste som gave skal festeren tre inn i bortfesterens skatteposisjoner knyttet til tomten etter sktl. § 9-7 tredje ledd. Som utgangspunkt gjelder det samme ved gavesalg. Ved gavesalg kan bortfesteren unnlate gevinst-/tapsoppgjør etter sktl. § 9-7 sjette ledd, slik at festeren viderefører bortfesterens skatteposisjoner. Hvis bortfesteren velger å foreta gevinst-/tapsoppgjør, skal gevinst/tap legges til/trekkes fra den inngangsverdi som festeren skal overta, jf. sktl. § 9-7 sjette ledd annet og tredje punktum. Om skattemessig behandling av årlig festeavgift, se pkt. 3.4.