3.2 Opphør av virksomhet

3.2.1 Selskaper registrert i Foretaksregisteret

Selskap med deltakerfastsetting registrert i Foretaksregisteret, og som ikke har gjennomført en formell oppløsning og avvikling etter reglene i selskapsloven, anses skattemessig oppløst når følgende to vilkår er oppfylt:

  • Virksomheten har opphørt.
  • Selskapet har ikke levert selskapsmelding eller annen oppgave som nevnt i sktfvl. § 8-9 i de to foregående inntektsår, jf. FSFIN § 10-44-2 bokstav b.

Det samme gjelder dersom selskapet har levert oppgaver som er så mangelfulle at det må gjennomføres skjønnsfastsetting etter sktfvl. § 12-2. Oppløsning kan skje selv om selskapet har skatteposisjoner som ikke er inntekts-/fradragsført.

Oppløsning kan skje når vilkårene er oppfylt. Manglende levering av meldinger og oppgaver i 2019 og 2020 vil kunne medføre oppløsning av selskapet i 2021, se nærmere Prop. 1 LS (2014-2015) pkt. 4.10.6.

3.2.2 Selskaper som ikke er registrert i Foretaksregisteret

Selskap med deltakerfastsetting som ikke er registrert i Foretaksregisteret, anses oppløst når virksomheten har opphørt jf. FSFIN § 10-44-2 bokstav c. Om hva som anses som opphør av virksomhet, se emnet «Virksomhet – opphør av virksomhet».