3.2 Valutagevinst og -tap ved realisasjon av fordringer utenfor virksomhet

3.2.1 Muntlige fordringer og andre fordringer enn mengdegjeldsbrev

Gevinst utenfor virksomhet ved realisasjon av muntlige fordringer og andre fordringer enn mengdegjeldsbrev er ikke skattepliktig, jf. sktl. § 9-3 første ledd bokstav c nr. 1. Tilsvarende tap er ikke fradragsberettiget, se sktl. § 9-4 jf. § 9-3 første ledd bokstav c nr. 1. Om hva som er mengdegjeldsbrev, se emnet «Verdipapirer», pkt. 1.

Valutagevinst som fremkommer ved realisasjon av muntlige fordringer og andre fordringer enn mengdegjeldsbrev er likevel skattepliktig, jf. sktl. § 9-9. Tilsvarende valutatap er fradragsberettiget, se sktl. § 9-4 jf. § 9-9. For slike fordringer gjelder altså ikke sammenslåingsprinsippet.

Generelt om hva som anses som realisasjon, se emnet «Realisasjonsbegrepet».

Valutagevinst/-tap vedrørende kontanter/fordringer i utenlandsk valuta realiseres bl.a. når de veksles om eller omklassifiseres til en annen valuta etter avtale mellom partene. Det er ikke noe vilkår at omvekslingen/omklassifiseringen skjer til NOK. Realisasjon foreligger også hvor en fordring eller kontanter i utenlandsk valuta benyttes som vederlag ved kjøp av formuesobjekt eller til å betale gjeld i samme valuta.

Det anses imidlertid ikke som realisasjon at skatt­yteren overfører et innskudd til en annen konto i samme valuta.

Bortfall av hele eller deler av en fordring på grunn av skyldnerens manglende betalingsevne anses ikke som realisasjon av valutagevinst/-tap for den bortfalte delen, og skattlegging etter sktl. § 9-9 er derfor ikke aktuelt. Dersom det oppstår gevinst eller tap på selve fordringen så er det kun valutakursendring på det beløpet som inngår i både inngangsverdi og utgangsverdi på fordringen som inngår i skattleggingen av valutaelementet. Det skal med andre ord ikke beregnes et valutaelement på selve fordringsgevinsten eller -tapet Det samme gjelder gevinst/tap knyttet til gjeld.

Eksempel
Fordring pålydende USD 100 erverves for USD 80. Kursen på ervervstidspunktet er 8. Fordringen er eid utenfor virksomhet. Etter to år nedbetales fordringen, og kreditor mottar USD 100 fra debitor. Dollarkursen har da steget til 10.
Ved beregningen av valutagevinsten-/tapet ses det bort fra fordringsgevinsten. Det betyr at det er valutakursendringen på USD 80, som utgjør NOK 160, som skal skattlegges.

Sammenslåingsprinsippet gjelder likevel for fordringer etablert før 12. april. 1991, jf. sktl. § 9-9 tredje punktum. Siden gevinst og tap på slike fordringer ikke er skattepliktig/fradragsberettiget, jf. sktl. § 9-4 jf. § 9-3 første ledd bokstav c nr. 1, blir også valutagevinst/tap skattefri/ikke fradragsberettiget.

3.2.2 Mengdegjeldsbrev

For mengdegjeldsbrev anskaffet 10. mai 1990 eller senere og rettigheter til mengdegjeldsbrev er det skatteplikt for gevinst etter sktl. § 5-1 annet ledd første punktum, og fradragsrett for tap etter sktl. § 6-2. Om hva som er mengdegjeldsbrev, se emnet «Verdipapirer», pkt. 1. For slike gjeldsbrev gjelder sammenslåingsprinsippet, som innebærer at valutaelementet inngår ved gevinst-/tapsberegningen ved realisasjon av fordringen.

For mengdegjeldsbrev anskaffet før 10. mai 1990 er gevinst skattefri, jf. sktl. § 9-3 bokstav b nr. 2 og tilsvarende tap er ikke fradragsberettiget, se sktl. § 9-4 jf. § 9-3 bokstav b nr. 2. Her gjelder også sammenslåingsprinsippet, som innebærer at valutagevinst/-tap ikke er skattepliktig/fradragsberettiget.