5.4 Tidfesting av ulike kostnadstyper, alfabetisk ordnet

5.4.1 Arbeidsgivers tilskudd til pensjonsordning

Om fradrag for arbeidsgivers tilskudd til premiefond/innskuddsfond i pensjonsordning i arbeidsforhold, se emnet «Pensjon i arbeidsforhold – foretakspensjon» og emnet «Pensjon i arbeidsforhold – innskuddspensjon».

5.4.2 Avsetning til selvassuransefond ved kaskoforsikring av skip

Om fradragsrett for avsetning til selvassuransefond ved kaskoforsikring av skip, se sktl. § 8-6 og emnet «Fiske», pkt. 8.31.

5.4.3 Avskrivning på driftsmidler

Om fradrag for kostprisen på driftsmidler ved direkte kostnadsføring eller etter reglene om avskrivninger, se emnene om driftsmidler.

5.4.4 Fond for ansatte mv.

Ved overføring av midler til fond for ansatte vil det i første rekke være et spørsmål om arbeidsgiver med endelig virkning har gitt fra seg disposisjonsretten over midlene ved overføringen til fondet, slik at kostnaden anses pådratt, jf. sktl. § 6-1. Anses kostnaden pådratt ved overføringen til fondet, vil det normalt også foreligge en ubetinget forpliktelse til å dekke kostnaden på dette tidspunktet, jf. sktl. § 14-2 annet ledd første punktum.

Hvis kostnaden ikke anses pådratt ved overføringen til fondet, vil det i alminnelighet heller ikke foreligge noen ubetinget forpliktelse for arbeidsgiver til å dekke kostnaden, jf. sktl. § 14-2 annet ledd. Tidspunktet for fradragsrett vil da først inntre når arbeidsgiver eller det fondet mv. som kan identifiseres med arbeidsgiver, med endelig virkning har gitt fra seg rådigheten (eier- og disposisjonsretten) over midlene. Nærmere om fradrag for kostnader ved overføring til fond for ansatte mv., se emnet «Kostnader – allment om fradrag», pkt. 5.5.

5.4.5 Kostnader til egen forskning og utvikling

Kostnader til egen forskning og utvikling knyttet til konkrete prosjekter som kan bli eller er blitt til driftsmiddel, kan ikke fradras direkte, jf. sktl. § 6-25, se emnet «Forsknings- og utviklingskostnader, formue og inntektsfradrag».

5.4.6 Kostnader til pass og stell av barn

Om tidfesting av kostnader til pass og stell av barn, se emnet «Foreldrefradrag», pkt. 10.

5.4.7 Leasingleie, forskuddsbetaling

Om tidfesting hos leaser av forskuddsbetalt leasingleie, se emnet «Leasing», pkt. 3.2.3.

5.4.8 Merverdiavgift - endring av avgiftsgrunnlaget for tidligere år

Om tidfesting av eventuell endring av skattepliktig inntekt som følge av fastsetting av nytt grunnlag for inngående eller utgående merverdiavgift for tidligere år, se pkt. 4.6.6.

5.4.9 Kundefordringer

Om adgang til nedskrivning av kundefordringer i bokføringspliktig virksomhet, se emnet «Fordringer».

5.4.10 Premie til skadeforsikringsforetak

Fradrag for premie til skadeforsikring skal tidfestes til det inntektsåret forsikringsdekningen gjelder for, jf. sktl. § 14-28 annet ledd.

Om inntektsføring av premieinntekt, se pkt. 11.4.2.

5.4.11 Prosesskostnader i straffesak

Om tidfesting av fradragsberettigede prosesskostnader i straffesak, se emnet «Juridisk bistand/prosesskostnader», pkt. 3.11.

5.4.12 Renter av gjeld

Om tidfesting av fradrag for renter av gjeld, herunder misligholdte og ettergitte renter, se emnet «Renter av gjeld».

Om tidfesting av fradrag for renter av gjeld til Lånekassen, se emnet «Renter av gjeld».

5.4.13 Renter og andre kostnader til finansiering ved egentilvirkning av driftsmidler

Renter og andre kostnader til finansiering ved egentilvirkning av driftsmidler kan skatt­yter, som alternativ til direkte fradragsføring, velge å behandle som en del av kostprisen for vedkommende driftsmiddel, jf. sktl. § 6-40 åttende ledd. Se emnet «Renter av gjeld», pkt. 6.3.