3.2 Bindingstid og konsernkrav

Valg om å tre inn i rederiskatteordningen er bindende for selskapet i 10 år, jf. sktl. § 8-12 første ledd. Dersom selskapet trer ut av ordningen i løpet av 10-årsperioden kan selskapet tidligst tre inn igjen når 10-årsperioden er utløpt.

Valg om å tre inn i rederiskatteordningen må skje samlet for alle kvalifiserende selskaper som tilhører samme konsern etter asl./asal. § 1-3, jf. sktl. § 8-12 annet ledd. Et konsern foreligger når et morselskap som følge av avtale eller som eier av aksjer eller selskapsandeler, har bestemmende innflytelse over et annet selskap. Det vil vanligvis være tilfelle når et selskap eier mer enn 50 % av aksjene i et annet selskap. Vurderingen av om det foreligger konserntilknytning eller ikke skal foretas på tidspunktet for innleveringen av skattemeldingen.

Hvis ett av selskapene i konsernet velger å tre inn i rederiskatteordningen, må alle andre kvalifiserte selskaper i konsernet også tre inn i ordningen, se eksempel fra praksis ved SFS i Utv. 2012/613 (kontorvedtak). Selskaper som ikke kvalifiserer for rederiskatteordningen, f.eks. fordi det eier en ulovlig eiendel, skal ikke regnes med i konsernkravet. Dette gjelder selv om selskapet driver skipsfartsvirksomhet som isolert sett kvalifiserer for ordningen. Dersom ett av konsernselskapene trer ut av rederiskatteordningen, er dette selskapet ikke lenger kvalifisert for rederiskatteordningen siden det uttredende selskapet får karantenetid frem til 10-årsperioden er ute. Et slikt selskap skal ikke regnes med i konsernkravet. Dette gjelder uavhengig av om selskapet trer ut som følge av brudd på vilkårene etter rederiskatteordningen eller det skjer frivillig. Se Ot.prp. nr. 38 (2008-2009) pkt. 3.2. De andre konsernselskapene som fortsatt er innenfor rederiskatteordningen vil derfor ikke bryte konsernkravet som følge av at ett av selskapene trer ut.

Ved fusjon av to selskaper som faller inn under rederiskatteordningen skal overtakende selskaps bindingstid, og ev. karantenetid, videreføres hos det nye selskapet.