7.1 Generelt

Skatt­yteren kan på visse vilkår kreve fradrag for faktiske kostnader til

  • transport av bil med fører på ferge, når skatt­yter ikke velger å bruke avstandsfradraget på fergestrekningen, og/eller
  • passering av bom for bil

dersom disse kostnadene overstiger en minstegrense på kr 3 300 i året, jf. FSFIN § 6-44-4 første ledd. Fradrag for slike kostnader gis i tillegg til avstandsfradraget på den øvrige reisestrekningen. Overstiger kostnadene minstegrensen ovenfor, skal hele beløpet legges til det øvrige reisefradraget før det reduseres med bunnfradraget på kr 23 900. Dersom kostnadene fordeles ved kameratkjøring e.l., gjelder minstegrensen for hver skatt­yter.

Istedenfor fradrag for faktiske kostnader til ferge kan skatt­yter velge å kreve avstandsfradrag for fergestrekningen.

Det gis ikke fradrag for piggdekkavgift i tillegg til avstandsfradraget.

Fradrag for bompenger og fergetransport av bil gis bare dersom bruk av bil er nødvendig, jf. FSFIN § 6-44-4 annet ledd. Ved anvendelse av denne bestemmelsen, anses bruk av bil nødvendig bare dersom bruk av rutegående transportmiddel gir en økning i reise- og ventetid sammenlignet med bruk av bil på to timer eller mer til sammen for frem- og tilbakereisen, se pkt. 8.

Innebærer den korteste avstanden til arbeidsstedet at skatt­yter ville hatt krav på fradrag for bom eller fergekostnader mens han faktisk kjører en lengre strekning hvor det også påløper kostnader til bom/ferge, skal avstandsfradraget beregnes etter den korteste strekningen. Velger skatt­yteren fradrag for bom-/fergekostnader (i stedet for avstandsfradrag for fergestrekningen) kan han bare kreve fradrag for faktiske kostnader begrenset oppad til hva det ville kostet å benytte ferge/bom langs den korteste reisestrekningen.